Potatisåkern har varit ett omstritt grönstråk i Mellbystrand i många år. Nu skrivs ett nytt kapitel i frågan, när regeringen beslutat sig för att gå emot länsstyrelsen och tillåta att området bebyggs.
Potatisåkern har varit ett omstritt grönstråk i Mellbystrand i många år. Nu skrivs ett nytt kapitel i frågan, när regeringen beslutat sig för att gå emot länsstyrelsen och tillåta att området bebyggs. Bild: Henrik Williamsson

Regeringen: ja till bebyggelse på potatisåkern

I över två år har regeringen funderat på ett beslut om den så kallade potatisåkern i Mellbystrand. Nu är saken klar: markägaren Bo-Göran Karén vinner över länsstyrelsen och får bebygga åkermarken.
– Bästa besked jag kunde få, säger Bo-Göran Karén.

ANNONS
LocationMellbystrand||

Potatisåkern kallas grönområdet mellan Brodds väg och Kolonivägen i Mellbystrand. Bo-Göran Karén har i många, många år försökt få området bebyggt utan att lyckas.

2019 såg det ut att gå vägen. Då klubbade fullmäktige i Laholm igenom en detaljplan för området. Men sedan grep länsstyrelsen in och rev upp planen.

Nu har regeringen i sin tur gjort en kovändning i frågan. I torsdags beslutade regeringen att kommunens detaljplan ska gälla.

Således förlorar länsstyrelsen slutgiltigt striden. Medan Bo-Göran Karén, som överklagade för drygt två år sedan, vinner.

”Nästan tårögd”

– Det var en väldigt trevlig nyhet. Detta har jag gått och väntat på ska du veta, säger Bo-Göran Karén som inte känner till domslutet när HP ringer upp.

ANNONS
Bo Göran Karén har velat bebygga potatisåkern sedan 1960-talet. Regeringens dom betyder att han besegrat länsstyrelsen i den omstridda frågan.
Bo Göran Karén har velat bebygga potatisåkern sedan 1960-talet. Regeringens dom betyder att han besegrat länsstyrelsen i den omstridda frågan. Bild: Ann Katrin Norling

– Jag blir väldigt glad över det här. Nästan tårögd. Det var det bästa beskedet du kunde lämna till mig. Jag har kämpat med det här sedan 1964, säger Bo-Göran Karén som nyligen fyllde 80 år.

Marken ska säljas

Länsstyrelsen sade nej, då man befarade att grönstråken i Mellbystrand riskerade att gå förlorade. Men regeringen anser, med stöd av ett yttrande från Boverket, inte att länsstyrelsen haft tillräcklig grund för sitt beslut att stoppa detaljplanen.

”Enligt regeringen innebär den antagna detaljplanen inte ett sådant intrång eller en sådan skada på riksintresset att den inte kan godtas”, skriver regeringen.

Bo-Göran Karén säger till HP att han inte själv tänker bygga något på potatisåkern.

– Jag kommer att sälja marken. Nu har jag blivit så gammal.

– Jag har haft intressenter och köpare, men nu vet jag inte hur många som är kvar. Jag får börja ringa runt och så får vi se vad framtiden utvisar, säger Bo-Göran Karén.

LÄS MER:Bostadsprojektet i Mellbystrand kan halveras

LÄS MER:Länsstyrelsen stoppar bostäder på potatisåkern

LÄS MER:Tungt slag mot bygge på potatisåker

LÄS MER:Kommunen vill ta strid för bostäder på ”potatisåkern”

ANNONS