Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Odensvägen. Gatunätet i den planerade stadsdelen har fått namn efter Midgård och Asagudarna. Till hösten räknar exploatören med att de första tomtköparna börjar bygga sina villor.

Rea gav ruljangs i Allarpsområdet

Reatomterna i Allarp sålde slut på två månader. – Så som det ser ut nu ska hus börja sticka upp före årsslutet, säger exploatören Guðjón Halldórsson.

I två år har byggandet stått stilla. Inte bara i Allarp, utan över hela landet, brukar islänningen Halldórsson vara noga med att poängtera.

För att blåsa liv i "den hållbara småstaden" provade Expendo i våras att sänka priset. Fem av tomterna reades ut för 595 000 kronor styck. Efter den lyckade utförsäljningen är prislappen nu tillbaka på 780 000 kronor i etapp 1.

– Nu är där i alla fall ruljangs. Byggnationer ska börja dyka upp till hösten och vintern till följd av detta.

Expendochefen för också samtal med flera "större aktörer". Laholmshem vill bygga 30 lägenheter nästa år, en privat aktör som driver äldreboende har visat intresse och, kanske viktigast, det ska finnas investerare som är intresserade av att hjälpa till med byggnadsprocessen.

– Jag kan bara säga att det går bra på den fronten. Jag är glad över utvecklingen de senaste tre månaderna, efter att det har stått totalt stilla länge. Det verkar vara en vändning i konjunkturen nu. Vi får se om det håller i sig, säger Guðjón Halldórsson.

En del av förklaringen till de ljusare tiderna hittar han i att området ser mer vårdat ut nu. Den första villagatan, Odensvägen, asfalterades i maj och i vinter är det tänkt att det ska följa en parallellgata, Valhallsvägen, som ger tillträde till Laholmshems tilltänkta tomt.

– I samarbete med kommunen har vi också anlagt en gång- och cykelväg på Allarpsvägen, från korsningen och ner mot havet. I tisdags målade man en avgränsningslinje och i fortsättningen kommer man att sänka hastigheten. Så någonting händer i alla fall.

Dessutom har ritningar tagits fram till det länge utlovade visningshuset. Expendo planerar att söka förhandsbesked hos miljö- och byggnadsnämnden den närmaste veckan.

– Vi vill ha en representationslokal där vi kan ha vårt eget kontor och folk kan komma för att informera sig om området och planerna för utbyggnaden i sin helhet. Samtidigt vill vi visa en byggteknik som är lite annorlunda mot vad man kanske är mest van vid i södra Sverige. Här i trakten är det mycket trä, men vi vill bygga i betong, säger Guðjón Halldórsson.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här