Tingsrätten anser att 20-åringen måste ha insett att det fanns en risk för att framförandet av hans nya, dyra elscooter var förenad med behörighetskrav.
Tingsrätten anser att 20-åringen måste ha insett att det fanns en risk för att framförandet av hans nya, dyra elscooter var förenad med behörighetskrav. Bild: arkiv

Rattfull på elscooter försökte köra ifrån polisen

Maskerad och drogpåverkad försökte 20-åringen från Laholm köra ifrån polisen på sin nya elscooter. Sedan försökte han snacka sig ur knipan i rätten.

ANNONS
LocationLaholm||

Polisen hann ikapp elscooterföraren på Lagavägen i Laholm 21 september förra året.

Han visste att han hade cannabis i blodet och var maskerad. Det var därför som han först försökte köra ifrån poliserna, men han ångrade sig sedan, uppgav han senare inför rätten.

Räknas inte som elcykel

Mannen åtalades för rattfylleri, ringa narkotikabrott och olovlig körning. Han erkände allt utom det sistnämnda brottet, eftersom han trodde att han hade rätt att köra elscootern.

20-åringen hade köpt den några dagar tidigare för 11 000 kronor. Han trodde, uppgav han, att det var någon form av elcykel som inte kräver behörighet.

Han medgav att han inte läste igenom handlingarna han fick vid köpet så noga.

ANNONS

Döms till dagsböter

Halmstads tingsrätt anser att mannen måste ha insett att det kunde krävas behörighet för att köra en elscooter som var så pass dyr. Han borde åtminstone ha tagit reda på vad som gällde.

20-åringen döms på alla tre åtalspunkterna till 60 dagsböter à 50 kronor. Med avgift till brottsofferfonden och kostnaden för urinprovet ska han betala totalt 4 639 kronor.

LÄS MER:Elfordon blir vanligare – men få vet vad som gäller

LÄS MER:15-åring drogs inför rätta för elscooter

ANNONS