Lisa Olsson och Rasmus Björk visar en del av den skyddsutrustning som alltid finns i bilen. Corona-teamet utgår från gamla polishuset och jobbar enbart med brukare som har, eller misstänks ha, covid-19.
Lisa Olsson och Rasmus Björk visar en del av den skyddsutrustning som alltid finns i bilen. Corona-teamet utgår från gamla polishuset och jobbar enbart med brukare som har, eller misstänks ha, covid-19. Bild: Carina Nilsson

Rasmus och Lisa vårdar covid-sjuka i hemtjänsten

Sedan början av april finns en särskild hemtjänstgrupp i Laholms kommun som tar hand om de brukare som har, eller misstänks ha, covid-19.
– Det var självklart att söka sig hit, säger Rasmus Björk och Lisa Olsson.

ANNONS
LocationLaholm||

Laholms kommun var bland de första i Sverige att inrätta ett speciellt team som bara jobbar med dem som har misstänkt eller konstaterad covid-19 inom hemtjänsten. Gruppen är bemannad dygnet runt med totalt tolv personer per dygn.

Lisa Olsson och Rasmus Björk är två av dem som direkt bestämde sig för att söka tjänsterna i gruppen som kallas för corona-teamet.

– För mig var det en utmaning. Jag har jobbat inom akut ortopedi i Lund i många år och där visste man aldrig riktigt vad som väntade en på jobbet. Det är lite samma sak här, säger Lisa Olsson.

– Jag kände att jag ville göra en insats. Dessutom är jag ung och känner mig inte särskilt rädd för att bli smittad, säger Rasmus Björk.

ANNONS
När teamet kommer tillbaka från någon som misstänks vara smittad har de en särskild ingång där de byter om.
När teamet kommer tillbaka från någon som misstänks vara smittad har de en särskild ingång där de byter om. Bild: Carina Nilsson

Så fort någon brukare i hemtjänsten misstänks vara smittad eller konstateras smittad med coronaviruset tar teamet över den vanliga hemtjänstgruppens arbete.

– De rapporterar till oss och vi tar över den patienten så länge som det behövs. Vi jobbar i full skyddsutrustning med förkläde, handskar, andningsmask och visir. Förutom att det är varmt och trycker över näsan så fungerar det väldigt bra, säger Lisa Olsson.

– Utmaningen består många gånger av att vi ska täcka hela kommunen. Det kan bli långa avstånd mellan dem som behöver vår hjälp, men behövs det får vi prioritera. Vi jobbar väldigt självständigt med gott stöd av sjuksköterskor och våra chefer, säger Rasmus Björk.

De flesta äldre vi möter är lugna i situationen.

Just nu är det endast en brukare som har konstaterad smitta, uppger socialchef Christel Sundberg, men desto fler har testats.

– Just nu är det ganska lugnt och vi har ingen omfattande smittspridning. De flesta av de äldre vi möter är lugna i situationen, då möter vi mer oro hos de anhöriga, säger Lisa Olsson.

Lisa Olsson har också upplevt att en del kan bli rädda för att hon bär på smittan på grund av sitt jobb.

– Vi är vana vid att alltid vara noggranna med hygienen. Jag har jobbat med patienter som haft hepatit och hiv också. Jag tror inte vi löper risk att smittas av corona på jobbet, säger hon.

ANNONS

Det positiva med pandemin tycker de är att det sätter fokus på vårdpersonalens villkor.

– Vi har alltid varit lite bortglömda, men nu tror jag att man förstår att vi verkligen behövs, säger Lisa Olsson.

Rasmus Björk bytte bana från snickare till hemtjänsten och har aldrig ångrat sitt val.

– De äldre är så tacksamma och det känns väldigt bra att kunna göra en skillnad för människor.

LÄS MER:Äldre nekas hemvård i sommarstugan

LÄS MER:JO tittar på stopp för hemtjänst till sommargäster

ANNONS