Att lägga ner dagvattenledningar i Mellbystrand för med sig frågan om det bästa verkligen är att skicka dagvattnet ut i havet. Bild: Henrik Williamsson/arkiv
Att lägga ner dagvattenledningar i Mellbystrand för med sig frågan om det bästa verkligen är att skicka dagvattnet ut i havet. Bild: Henrik Williamsson/arkiv

Rörbygge reser fråga var dagvattnet tar vägen

En utbyggnad av dagvattenledningar i Mellbystrand för med sig flera nya frågor för politiken om vart man kan göra av vattnet, när det nu är vattenbrist i de kommunala grundvattentäkterna.

ANNONS
|

Kommunfullmäktige ska ta beslut om dagvattenutbyggnaden till ett antal fastigheter i Mellbystrand. Det kan verka bakvänt när de boende redan fått brev om att arbetet ska göras. Något HP berättade om för en dryg vecka sedan.

– Det är utifrån en plan som det beslutats om att dagvattnet ska byggas ut i hela kustområdet. Det är ett långsiktigt arbete att ta hand om dagvattnet, säger Elisabet Babic (M) kommunstyrelsens ordförande, när ärendet var uppe i ks nyligen.

För att göra en verkställighet av det tidigare övergripande beslutet måste fullmäktige nu få upp ärendet om de 14 fastigheterna på Furustigen, Saltsjövägen och Fiskarevägen. Tio av fastighetsägarna skickade in ett niosidigt brev till fullmäktige om utbyggnaden som kommer kosta dem pengar och de vill att arbetet stoppas.

ANNONS

Politikerna tittar på den senaste tioårsperioden och ser ytterligheter med vattnet.

– Tittar vi på 2008 och vad det var för översvämningar då så är vi övertygade att vi måste ta hand om vattnet utifrån översvämningsrisken och vad vi vet utifrån situationen i dag med bristen på grundvatten så kan vi kanske inte skicka ut vattnet i havet utan kanske måste lagra det i stället, säger Elisabet Babic.

Kommunen ska se om man kan få ihop någon plan med Laholmsbuktens VA (LBVA) för att återanvända regnvattnet.

– Det här med vattnet har blivit något helt annat än vad det var för ett halvår sedan, och det ska vi diskutera vidare med LBVA för att se vad vi kan göra med dagvattnet i stället. Det är en stor process om man skulle pumpa upp det för att sedan rena det, säger Erling Cronqvist (C) kommunråd.

– Vi kan samla det i dammar, vi har ett par grönområden där det skulle kunna samlas upp. Vi kan inte bara släppa igenom det utan vi måste ta hand om vattnet. Vi kan inte bara prata om överföringsledningar från Bolmen, säger Elisabet Babic.

Flera spartips på hur konsumenter ska spara på vattnet har kommit efter att bevattningsförbudet infördes i sydhalland. Men LBVA har inte sett att det hjälpt tillräckligt.

ANNONS

– En sak kan jag lova, vattnet kommer att bli dyrare. Det är också det som kommer ha effekt på att folk sparar på vattnet. Besparingspåbuden som har kommit hittills har inte haft någon nämnvärd effekt vad jag vet, säger Erling Cronqvist.

ANNONS