Tegeltaket på 1920-talsvillan i Laholm måste förbli rött. Det säger både miljö- och byggnadsnämnden i Laholm och Länsstyrelsen i Halland.
Tegeltaket på 1920-talsvillan i Laholm måste förbli rött. Det säger både miljö- och byggnadsnämnden i Laholm och Länsstyrelsen i Halland. Bild: arkiv

Röda takpannor får inte bytas ut mot svarta

Ägarna till en 1920-talsvilla i Laholm får inte byta tak från röda till svarta pannor. Det skulle störa husets karaktär.

ANNONS
LocationLaholm||

Laholms kommun sade nej till takbytet förra sommaren. Ägarna stod på sig, och överklagade. Efter närmare 15 månaders betänketid ger länsstyrelsen nu avslag.

”Det enkupiga lertegeltaket är ett av den aktuella byggnadens viktigaste karaktärsdrag”, fastslår länsstyrelsen i beslutet.

Takbyte kan kräva bygglov

Det är fritt fram att byta takbeklädnad på en privat villa, även inne i en tätort. Men inte om åtgärden ”väsentligt ändrar byggnadens eller områdets karaktär”. I sådana fall krävs bygglov.

Det ansökte ägarna om. De vill byta ut bostadshusets och garagets enkupiga röda lertegelpannor till tvåkupiga glaserade takpannor i titansvart kulör.

Villan ingår i Hallands länstäckande bebyggelseinventering, där den har fått klass C, som en typisk representant för sin tid. Taket anses ge en särskild karaktär åt huset.
Villan ingår i Hallands länstäckande bebyggelseinventering, där den har fått klass C, som en typisk representant för sin tid. Taket anses ge en särskild karaktär åt huset. Bild: arkiv

Men myndigheterna och experterna på Kulturmiljö Halland vill bevara takfärgen och panntypen som en tydlig representant för hur taken såg ut på de tidiga 1900-talsvillorna som byggdes utanför Laholms dåvarande stadskärna.

ANNONS

Ägarna kan överklaga

Beslutet kan överklagas till mark- och miljödomstolen.

Ägarnas inställning i frågan är att byggnaden inte är särskilt värdefull och att takpannorna inte är av allmänt intresse.

LÄS MER:Villans röda tegelpannor får inte bytas ut mot svarta

ANNONS