Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Rånliga fick stulen bil tagen av polis – stal den på nytt

Två i rånligan åtalades nyligen på 23 åtalspunkter för rån och grova stölder. Till sin hjälp hade de stulna Audi-bilar att transportera sig i. En av bilarna omhändertogs av polis i Båstad men stals på nytt senare samma dygn.

I polisens förundersökning på drygt 3 000 sidor finns det korrespondens mellan de personer som åtalats och personer i Sydhalland och Båstad. I den skickade de bilars registreringsnummer mellan varandra som intresserade dem.

En 20-årig kille, boendes i Båstad kommun, gjorde en kontroll av vem som ägde en Audi via Transportstyrelsens sms-tjänst. Den aktuella Audin, av RS6-modell, är en bil som är något mer potent i både motorkrafter och pris. Ägaren hade i samband med slagningen befunnit sig i Skummeslöv och Båstad med bilen.

Dagen efter sms-förfrågan stals bilen i Åhus

En dag efter förfrågan om bilens hemvist och ägare gick iväg, stals den från hemadressen i skånska Åhus, i samband med ett inbrott i bostaden. Den hamnade i händerna på rånligan som använde den när både 23-åringen från Laholm och 25-åringen ska ha gjort inbrott. Den användes också vid ett av ligans väpnade rån. I utredningen visade det sig att bilen i händerna på rånligan fått tre uppsättningar med stulna plåtar, från både Norge och Sverige.

Motorhallands bilinhängnad i Laholm, här stal rånligan tillbaka sin stulna Audi. Bild: Kenny Hjälte
Motorhallands bilinhängnad i Laholm, här stal rånligan tillbaka sin stulna Audi. Bild: Kenny Hjälte

De norska skyltarna ska ha stulits ungefär en kilometer från 20-åringens bostad. Andra skyltar till bilen stals i Halmstad och Vara.

Några dagar efter att bilen stulits så anträffades den av en polispatrull. Då parkerad i Båstad. Två unga män sprang då från närområdet när polisen skulle kontrollera dem. Den ena fick polisen tag på, vilket råkade vara den 20-årige Båstadbon som efterfrågat ägaruppgifterna. Mannen som kom undan kontroll var, vad polisen misstänkte, en annan 20-årig man boende i Båstad. Vad de två 20-åringarna har gemensamt är att de uppgett att de känner både 23-åringen och 25-åringen som åtalats och som använt den aktuella bilen.

Stals på nytt samma natt

Bilen bärgades från platsen i Båstad och fördes till Motorhallands uppställningsplats i Laholm. Men där fick den inte stå orörd länge. Den anländer under sena eftermiddagen och samma natt stjäls den på nytt när gärningspersoner klipper upp staketet till bilförvaringen. Sedan disponerar rånligan den under ett par månader.

Polisen tog slutligen bilen i förvar efter att ha hittat den dumpad efter ett rån. Har utredarna kunnat avläsa vilka telefoner som parkopplats med Audin, för att spela musik eller prata med handsfree. På listan över telefoner dök den åtalade 23-åringens mobiltelefon upp, som varit kopplad med bilens system.

20-åringen som sökte personuppgifterna har delgivits misstanke om bilstölden under förundersökningens gång men inte åtalats för brottet.

LÄS MER: Laholmare riskerar fängelsestraff för flera grova stölder

LÄS MER: Personer i rånliga pekas ut för nya grova brott

LÄS MER: Polis utförde gryningsräd efter kassaskåpsknäckare

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!