Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Övningshuset har använts flitigt sedan 1980-talet. Höga temperaturer har dock satt sina spår i byggnadens betongkonstruktion.  Bild: Jerry Carlsson
Övningshuset har använts flitigt sedan 1980-talet. Höga temperaturer har dock satt sina spår i byggnadens betongkonstruktion. Bild: Jerry Carlsson

Räddningstjänstens övningslokal döms ut

Räddningstjänstens övningslokal har sett sina bästa dagar. Det visar den förstudie som konsultföretaget Sweco har utfört på uppdrag av Kommunfastigheter i Laholm AB.

Det var i oktober förra året som kommunstyrelsens ledningsutskott fattade beslut om att beställa en förstudie för övningsbyggnaden av Kommunfastigheter.

Syftet var att utröna om det fanns en möjlighet att renovera den befintliga byggnaden ”till ett rent hus” eller om det var bättre att bygga nytt.

Konsultföretagets kom fram till slutsatsen att stora delar av betongkonstruktionens livslängd är slut utifrån den värme- och väderpåverkan som den utsatts för.

– Lokalen byggdes någon gång på 1980-talet och är väldigt sliten. När vi övar kan temperaturen stiga till flera hundra grader och det är klart att denna värme påverkar betongkonstruktionen, säger Andreas Nilsson, räddningschef på räddningstjänsten i Laholm.

Byggnaden vedeldas

Att värma huset till en tillräcklig övningstemperatur sker i dag genom vedeldning.

– Det är ganska ohälsosamt att få i sig rök från vedeldning. Det har hänt ganska mycket på teknikfronten under de senaste 30 åren och därför skulle vi vilja få tillgång till en mer uppdaterad anläggning där vi inte utsätts för samma hälsorisker, säger han.

Erling Cronqvist (C), kommunstyrelsens ordförande i Laholm, menar att övningshuset är en viktig byggnad för räddningstjänsten.

– Den är nödvändig. Nu kommer vi att diskutera frågan lite närmare och se vad prislappen kan landa på, säger han.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!