Räddningstjänsten bekämpade brand i granhäck

På fredagseftermiddagen larmades räddningstjänsten ut till en tomt i närheten av Nedre Ahla utanför Laholm. Eldning av trädgårdsavfall ledde till att det började brinna i flera granar på tomten och fanns risk för spridning till en uthusbyggnad.

ANNONS
|

Larmet om brand nådde räddningstjänsten strax innan klockan 15. När brandmännen kom till platsen stod en granhäck intill ett bostadshus i ljusan låga.

Branden hade dessutom hoppat över en mindre grusväg och antänt det torra gräset på åkern där.

Räddningstjänsten hann släcka branden i granarna innan den nådde ett uthus som står helt nära änden av granhäcken. Omkring halva häcken hade då hunnit förvandlas till förkolnade trädskelett.

– Man har eldat trädgårdsavfall här på tomten, och så tog det sig i granhäcken, säger räddningsledare John Nilsson.

Stor brandrisk råder

Just nu är det väldigt torrt. John Nilsson passar på att slå ett slag för MSB:s telefonapp ”Brandrisk ute”. På den visar han HP:s reporter på plats att brandrisken i Laholms kommun just nu är 4 på en 5-gradig skala.

ANNONS

Bör man elda just nu?

– Man ska verkligen värdera det, tänka på förhållandena och se till att man har något att släcka med. Man har alltid själv ansvaret när man eldar, säger John Nilsson.

Brandmännen tömde sina slangar på marken under granarna och även på det svedda gräset på andra sidan grusvägen för att hindra att lågorna skulle blossa upp igen.

Räddningstjänsten har underrättat polisen om branden i Ahla. Huruvida det blir några efterräkningar för fastighetsägaren blir polisens sak att utreda.

ANNONS