Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Räddningschefen: ”Det gick väldigt snabbt”

Ett 40-tal brandmän bekämpade skolbranden på Campus Laholm. En byggnad revs med grävmaskin för att stoppa spridningen. Nu söker polisen vittnen som kan ha sett hur den troligen anlagda branden startade.

Automatlarmet gick hos räddningstjänsten klockan 17.41 på söndagen. Brandstationen ligger bara ett stenkast från Campus Laholm.

Laholms räddningschef Andreas Nilsson var på plats ett par minuter efter larmet.

– När jag kom fram slog det redan ut lågor över taket. Det gick väldigt snabbt, säger Andreas Nilsson när han inspekterar förödelsen dagen efter.

Utom räddning

Byggnaden med den så kallade 1200-korridoren är totalförstörd. Där sitter bland annat kommunala aktivitetsansvaret och elevhälsan.

– Någonstans där har det börjat. Vi insåg ganska snabbt att den var utom räddning. Det vi fokuserade på var att förhindra spridningen i resten av byggnaden.

Två begränsningslinjer upprättades på ömse sidor om den brinnande byggnaden. På så sätt räddades de övriga lokalerna i det stora campuskomplexet med bland annat Osbecksgymnasiet, Lagaholmsskolan och Folkhälsocentrum.

– Vi rev en ganska stor del av byggnaden intill med hjälp av en grävmaskin. De bröt av hela huset, säger Andreas Nilsson.

Brandförloppet gick väldigt snabbt, uppger Andreas Nilsson, räddningschef i Laholms kommun. Bild: Carina Nilsson, arkiv
Brandförloppet gick väldigt snabbt, uppger Andreas Nilsson, räddningschef i Laholms kommun. Bild: Carina Nilsson, arkiv

Ett 40-tal brandmän och enheter från Laholm, Knäred, Våxtorp, Hishult och Halmstad deltog i släckningsarbetet under kvällen, natten och morgonen.

Polisen knackar dörr

Brandorsaken är ännu okänd. Polisen arbetar utifrån teorin att eldsvådan kan vara anlagd och utreder ärendet som en mordbrand. Ingen person kom till skada.

– Polisens kriminaltekniker har varit på plats under förmiddagen och gjort en teknisk undersökning. Vi har flera hypoteser, men jag väljer att inte uttala mig om dem innan vi fått den tekniska beskrivningen på pränt, säger Johanna Åström, chef på polisens avdelning grova brott i södra Halland.

Polisen ska knacka dörr i området, uppger Johanna Åström, chef för grova brott på Hallandspolisen. Bild: Roger Larsson, arkiv
Polisen ska knacka dörr i området, uppger Johanna Åström, chef för grova brott på Hallandspolisen. Bild: Roger Larsson, arkiv

Polisen söker nu efter vittnen och uppmanar alla som har sett något att ringa 114 14.

– Vi kommer att genomföra en dörrknackning i området för att söka efter den bevisning som finns. Vi har eventuellt vittnesiakttagelser, men vad de ger kan jag inte säga, säger Johanna Åström.

Rök- och vattenskador

Det kom fortfarande rök ur den totalförstörda byggnaden på måndagsförmiddagen. Räddningstjänsten har ännu ingen prognos för när verksamheten kan återgå i övriga lokaler.

– Jag tror inte att det är några jätteskador i övriga byggnader. Man bör kunna vara där ganska snart. Det luktar så klart rök. Där är rökskador och vatten, men i vilken omfattning vet jag inte, säger Andreas Nilsson.

LÄS MER: Stor skolbrand i Laholm

LÄS MER: Elevrådsordföranden: ”Alla känner en enorm sorg”

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!