I Laholms kommun är det numera bara tillåtet att skjuta fyrverkerier under tre timmar kring tolvslaget på nyårsafton. Tre personer har överklagat och vill ha kvar de gamla reglerna med tre tillåtna dagar och längre tider.
I Laholms kommun är det numera bara tillåtet att skjuta fyrverkerier under tre timmar kring tolvslaget på nyårsafton. Tre personer har överklagat och vill ha kvar de gamla reglerna med tre tillåtna dagar och längre tider. Bild: Robin Aron

Protester mot fyrverkeriförbud får nobben

Domstolen kastar de första överklagandena mot Laholms kommuns nya strängare fyrverkeriregler i papperskorgen. Fyrverkerivännerna överklagade fel beslut.

ANNONS
LocationLaholm||

Redan innan Laholms kommunfullmäktige i förra veckan klubbade att fyrverkerier bara ska få skjutas tre timmar om året i kommunen lämnades det första överklagandet in. Två till följde raskt efter.

Invändningar gällde att Laholms nya lokala ordningsföreskrifter kring pyrotekniska varor inskränker friheten för kommuninvånarna mer än tillåtet.

Med så kort tid kvar till nyår ville de att förvaltningsrätten skulle inhibera beslutet. Det vill säga att det skulle stoppas tills frågan har prövats rättsligt.

Får inte överklagas

Men de protesterade mot fel beslut. De tre privatpersonerna överklagade kommunstyrelsens beslut. Det var ett förslag till kommunfullmäktige att anta Samverkan Laholms fyrverkerimotion. För att förslaget skulle bli verklighet krävdes att fullmäktige gick på samma linje.

ANNONS

LÄS MER:Förbud mot fyrverkerier klubbades trots kritik

LÄS MER:Förbudet mot fyrverkerier kan vara olagligt

Kommunstyrelsens beslut är av rent förberedande art, konstaterar Förvaltningsrätten i Göteborg.

”Ett sådant beslut får inte överklagas. Överklagandet ska därför avvisas”, skriver rätten i sin dom.

Kan stoppas ändå

Men sista ordet är inte sagt. Ingenting hindrar att de som är missnöjda med fyrverkerireglerna i stället överklagar kommunfullmäktiges beslut.

Och så kommer att ske, bekräftar en i trion till HP:

– Vi kommer överklaga kommunfullmäktige, säger Jonas Fridberg, som själv är i fyrverkeribranschen och driver försäljningsstället Knallhatten i Nordanå.

Andra kommuner som har försökt införa liknande begränsningar för fyrverkerier har tidigare fått sina beslut upprivna i domstol.

LÄS MER:Knallhatten ogillar fyrverkeriförbud

LÄS MER:Fyrverkerier ska bara tillåtas på nyårsafton

ANNONS