Programutbudet på Osbeck diskuteras

Antalet sökande elever till Osbecksgymnasiet är oroväckande lågt inför hösten, framför allt på tre av programmen. Nu diskuteras lösningar och eventuella nedläggningar.

ANNONS
|

Det slutgiltiga antalet sökande i årskurs 9 till gymnasiet i år, är betydligt lägre än prognoserna.

I morgon kallar kultur- och utvecklingsnämnden till ett extra sammanträde för att bland annat fatta beslut om vilka program som har antagning av elever på Osbecksgymnasiet hösten 2011.

Antagningsenheten har sammanställt antagningslistor för samtliga program som erbjuds och siffrorna för framför allt Handels- och administrationsprogrammet, Fordons- och transportprogrammet samt Industritekniska programmet är låga.

Utredarna föreslår ändå att programmen startas upp läsåret 2011/12.

– Överlag är det väldigt få sökande till yrkesutbildningarna på gymnasiet i hela riket. Men på Osbeck blir det väldigt synligt eftersom det är en sådan liten skola, säger Katarina Kardos Bratt, gymnasiechef i Laholm.

ANNONS

Anledningen är att det till hösten blir en helt ny gymnasieskola, därmed är det svårt att jämföra med statistik från tidigare år eftersom förutsättningarna ser annorlunda ut, menar hon.

Laholms kommun har dessutom en krympande elevskara. Nämndens beredningsutskott har beslutat att ge Osbecksgymnasiet, inför sammanträdet i morgon, i uppdrag att utreda ifall det är möjligt att starta upp programmen på vissa villkor.

Förslaget är att Handels- och administrationsprogrammet årskurs 1 och 2 ekonomiskt bedrivs som en årskurs.

Dessutom vill man ta reda på om det är möjligt att slå ihop Fordons- och transportprogrammet med Industritekniska programmet.

Är detta inte möjligt kan det bli tal om att lägga ner programmen, alternativt ha kvar dem men inte ha någon antagning till hösten.

– Det är krångligare att starta upp ett program igen om man väljer att lägga ner det helt. Samtidigt kan man fråga sig vad poängen är att ha det kvar om man inte har haft någon antagning på tre år. Då har ju lärarna inga elever alls, säger Katarina Kardos Bratt men påpekar att alla ämnen blir drabbade om man lägger ner ett program.

Fordons- och transportprogrammet har inte haft någon antagning alls de senaste två åren och har i år endast sex sökande jämfört med nio de två tidigare åren.

ANNONS

Vidare har Handels- och administrationsprogrammet endast fyra sökande medan Industritekniska programmet har fem.

Sistnämnda program ingår tillsammans med Fordons- och transportprogrammet i kommunens ansökan till Teknikcollege.

– Frågan är hur det blir med den satsningen nu när två av de fyra tekniska programmen är hotade, säger Katarina Kardos Bratt.

Laholm certifierades som första kommun i Halland i satsningen som innebär ett samarbete mellan näringsliv och gymnasieskola.

– Det är ingen lätt uppgift för politikerna, tillägger Katarina Kardos Bratt.

För elevernas bästa måste beslut fattas så snart som möjligt, så att de kan göra omval om en utbildning läggs ner och innan personalen på skolorna går på semester.

c Överlag är det väldigt få antal sökande till yrkesutbildningarna.

Katarina Kardos Bratt

ANNONS