Grisföretagare ser en tydlig prisökning under pandemin.
Grisföretagare ser en tydlig prisökning under pandemin. Bild: Henrik Björnsson

Priserna på griskött blomstrar under coronakrisen

Medan många branscher backar ekonomiskt under coronakrisen går det sällsynt bra för grisproducenter. När fler tar semester inrikes och äter mindre på restaurang ökar andelen svenskt kött i konsumtionen och priserna ökar – samtidigt som Danmark upplever det motsatta.

ANNONS
LocationVallberga, Laholm, Danmark||

– Allting är väldigt positivt, säger Lotta Henrysson, ordförande i Hallandsgrenen av Sveriges Grisföretagare.

I samband med att folk stannar hemma mer och semestrar inrikes ser svensk grisproduktion en ljusning, samtidigt som många andra branscher stagnerar. Det handlas mer griskött i matbutikerna och därmed har också priserna gått upp på böndernas slaktsvin.

– Det är väl inget man ser lokalt, utan mer att priserna har gått upp i hela landet.

Dagens Nyheter skrev i mitten på juni att slaktpriserna på gris aldrig har varit så höga som nu och att en sommar som präglas av ”hemester” kan göra att de fortsätter i tangentens riktning.

ANNONS

Lotta Henrysson menar att andelen svenskproducerat är lägre på restauranger, vilket är en bransch som med anledning av pandemin stagnerat under våren.

– I mataffärer är det sällan man ser griskött som är annat än svenskt. Färskvaror har blivit jättemycket mer svenskt på senare år. På restaurang tror jag inte att konsumenterna frågar lika mycket om köttets ursprung, säger Lotta Henrysson.

Slaktpriserna styrs i hög utsträckning av livsmedelsbutikerna och när de ser en större efterfrågan stiger de eftersom utbudet, det vill säga grisarna, inte kan utökas särskilt mycket på kort tid. Därför är det, som Henrysson påpekar, ingen tendens man ser lokalt, utan priserna är desamma för hela landets bönder.

Peter Kjær Knudsen (i keps) bedriver verksamhet på Nya Skottorps gård. Han ser en prisminskning i Danmark.
Peter Kjær Knudsen (i keps) bedriver verksamhet på Nya Skottorps gård. Han ser en prisminskning i Danmark. Bild: Johan Svensson

Grannlandets priser minskar

Peter Kjær Knudsen bedriver grisproduktion både i Danmark och på Nya Skottorp gris, där de producerar 31 000 slaktsvin om året.

Han delar Henryssons redogörelse.

– Jag tror att intäkterna kommer att öka i år jämfört med ifjol, säger Peter Kjær Knudsen.

Samtidigt ser han att priserna sjunker i Danmark.

– De faller med flera danska kronor.

Vad beror det på?

– Det beror på coronakrisen. Den danska svinproduktionen går ju mot den danska marknaden och där har all cateringverksamhet och restauranger varit stängda i större utsträckning, säger han.

ANNONS

Knudsen säger också att svenskar köper mer svenskt och importerar mindre än vad man gör i grannlandet på andra sidan Öresund. På så vis gynnar den svenska konsumtionen svenska grisföretagare mer än vad den danska marknaden gynnar danska.

LÄS MER:Kontroversiell svinfarm nobbas av domstol

LÄS MER:Överklagan tog domstolen till svinstian

LÄS MER:Grannar har fel anser grisgård som vill utöka

LÄS MER:Grannar tar strid mot grisfarm som vill växa

ANNONS