”Musik hade varit en helande kraft som behövts i de här tiderna”, säger Anneli Segerstedt som flankeras av Gunnel Runesson och Margareta Jonsson.
”Musik hade varit en helande kraft som behövts i de här tiderna”, säger Anneli Segerstedt som flankeras av Gunnel Runesson och Margareta Jonsson. Bild: Jonatan Gernes

Populära musikdagar skjuts upp till följd av corona

Coronaviruset sätter stopp för sommarens utgåva av Skummeslövs musikdagar.
– Det är väldigt tråkigt och tungt att ta beslutet, men nödvändigt, säger kyrkomusikern Anneli Segerstedt.

ANNONS
LocationLaholm, Skottorp||

Evenemanget har vuxit år för år sedan starten 2015. Förra sommaren fyllde konserterna kyrkan till sista bänkraden under hela veckan.

Förberedelserna inför den sjätte upplagan – den första sedan grundaren Gustav Natt och Dag slutat – har pågått sedan förra året. I december bokades de första artisterna och i januari var programmet i stort sett klart. Rubriken: Vår tid på jorden.

– Temat har blivit skrämmande aktuellt. Från början tänkte jag på sommaren 2018, som satte sina spår med torka och brist på vatten. När jag tog över i fjol kände jag tacksamhet att vi ändå har det så fantastiskt bra, säger Anneli Segerstedt, ny kyrkomusiker i Laholms pastorat.

ANNONS

Max 30 i kyrkan

Så kom coronapandemin.

– Vi hade is i magen till förra tisdagen, men kan inte vänta med beslutet längre. Det känns förstås tråkigt, säger kyrkorådets vice ordförande Gunnel Runesson.

Reserestriktioner, begränsningar i besöksantal och att inte utsätta någons liv och hälsa för risker ligger bakom beslutet att ställa in.

– Vi kan bara vara 30 personer i Skummeslövs kyrka just nu, inklusive medverkande, personal och besökare, när de ska sitta utspritt. Med de siffrorna inser man att det inte går att genomföra. Det ska ju vara feststämning, härligt, trångt och fullt i kyrkan.

I vanliga fall rymmer kyrkan 180 personer totalt.

Skummeslövs kyrka i Skottorp är under renovering. Tornet är inklätt av byggnadsställningar, vilka skapar ljud och är en av orsakerna att arrangörerna ratat idén att hålla Skummeslövs musikdagar utomhus.
Skummeslövs kyrka i Skottorp är under renovering. Tornet är inklätt av byggnadsställningar, vilka skapar ljud och är en av orsakerna att arrangörerna ratat idén att hålla Skummeslövs musikdagar utomhus. Bild: Jonatan Gernes

Alltihop flyttas

– Vi har diskuterat andra lösningar, men vi tycker att kyrkan som sådan ger mycket till stämningen, säger Margareta Jonsson, sekreterare i Laholms konsertförening som är en av flera medarrangörer.

Bland musikdagarnas artister och publik finns dessutom personer som tillhör riskgrupper. Arrangörerna vågar inte chansa på en flytt till hösten, med tanke på farhågorna om en andra smittovåg.

2018 hölls en av Skummeslövs musikdagars körkonserter på ångbåtsbryggan i Lagan. Men i allmänhet är det svårt att genomföra arrangemanget med klassisk musik utomhus.
2018 hölls en av Skummeslövs musikdagars körkonserter på ångbåtsbryggan i Lagan. Men i allmänhet är det svårt att genomföra arrangemanget med klassisk musik utomhus. Bild: arkiv

I stället skjuts hela arrangemanget upp till nästa sommar.

– Vi flyttar alltihop. Vi har erbjudit musikerna att medverka 2021 och har redan fått positiva svar från hälften, säger Anneli Segerstedt.

Svenska kyrkan har beviljats stöd från Laholms kommun till årets inställda upplaga, som nu kommer att lämnas tillbaka.

ANNONS

– Vi hoppas på nytt samarbete nästa år, säger Anneli Segerstedt.

LÄS MER:Gränser är melodin för fullsatta musikdagar

LÄS MER:Stort tryck – öppningskonsert ges två gånger

LÄS MER:Populär och prisad organist säger upp sig

ANNONS