Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Politiskt ordkrig om chefernas vaccinering

Laholmspartiet kräver stopp för chefer som får coronavaccin före vårdpersonal på kommunen. Socialnämndens ordförande svarar med att anklaga LP för desinformation.

Två höga chefer inom socialförvaltningen i Laholms kommun har vaccinerats mot covid-19 trots att de inte har stått på prioriteringslistan. Det har upprört undersköterskor, facket och många läsare.

Politikern Bertil Johansson (LP) reagerade också på HP:s avslöjande och krävde svar från socialnämndens ordförande Kenneth Camitz (M) om vad denne tänker göra för att det inte ska hända igen.

”Källa till desinformation”

”Vi har redan sett över rutinen för att säkerställa och uppmanat prioriterad personal att komma på sina tider eller avboka tiden så problemet med överblivna doser inte uppstår”, svarar Camitz skriftligen.

Han läxar också upp Johansson för att dennes frågor om att chefer trängt sig före ”inte bygger på fakta och är ytterligare en källa till desinformation”.

”Det gör mig upprörd att en kommunfullmäktigeledamot konstaterar att de inblandade borde sparkas efter att ha byggt sina fakta på en artikel i HP. Inte undra på att kommunens arbetsgivarerenommé inte står högst i kurs”, skriver Camitz.

LÄS MER: Covidsjuk sjuksköterska rasar över chefernas vaccination

LÄS MER: Äldrevårdens chefer fick vaccin före personalen

Överblivna doser

Kenneth Camitz framhåller med kursiv och fetstil att ” det finns inga chefer som erbjuds tidsbokning för vaccination som inte ingår i den prioriterade gruppen” .

Däremot har som HP berättat två verksamhetschefer, och en tredje icke-prioriterad person, fått överblivna doser, i strid mot turordningsreglerna och rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten.

Det är en viktig förtroendefråga för alla att det går till på rätt sätt

Bertil Johansson är inte nöjd med svaret från Camitz.

– Han gör sig till offer, men folk som inte är prioriterade har gått före dem som jobbar med de gamla. Det tycker inte jag om. Det är en viktig förtroendefråga för alla att det går till på rätt sätt, säger han till HP.

Skärpta rutiner

Socialförvaltningen har i veckan börjat upprätta reservlistor med vårdnära personal som kan få vaccin vid sena avbokningar. Region Halland har också inskärpt för kommunerna vad som gäller.

– Varför har man inte gjort en sådan lista från början? Man kunde ha begripit att det skulle bli doser över. I stället kom det först när ni skrev om det, säger Bertil Johansson.

Vill du ge de inblandade sparken när det handlar om vaccin som annars hade kasserats?

– Man har ett självansvar. Om någon från kommunen ringt mig och sagt att vi har en dos över hade jag tackat nej. Den får ni ta till den prioriterade gruppen, för jag står inte i tur. En chef ska inte ta till sig något den inte har rätt att få, säger Bertil Johansson.

HP har varit i kontakt med Kenneth Camitz för att ställa följdfrågor. Han hänvisar till sitt skriftliga svar och vill inte ge några ytterligare kommentarer.

LÄS MER: Kommunal sågar chefernas vaccinering: ”Ett jättehån”

LÄS MER: Rutinen skärps för vem som får överblivna vaccindoser

LÄS MER: Undersköterskor upprörda att chefer vaccinerats före

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!