Åke Eriksson och KarlEric Karlsson har tagit strid för att det visst skulle gå att införa fyrfackskärl även i Gamleby. Mer än 50 berörda hushåll har ställt sig på deras sida. Nu har saken nått högsta politiska nivå i Laholm.
Åke Eriksson och KarlEric Karlsson har tagit strid för att det visst skulle gå att införa fyrfackskärl även i Gamleby. Mer än 50 berörda hushåll har ställt sig på deras sida. Nu har saken nått högsta politiska nivå i Laholm. Bild: Jonatan Gernes/Arkiv

Politisk seger för sopkämpar i Gamleby

Boende i Gamleby fick politikerna med sig i frågan om deras soptunnor. En oenig kommunstyrelse bestämde att de ska få fyrfackskärl åtminstone innan 2023.

ANNONS
LocationLaholm||

HP har i flera artiklar berättat om Gamlebybornas kamp för att få fyrfackskärl som andra hushåll.

Kommunala tjänstemän har hävdat att det är för trångt både på tomter och gator.

LÄS MER:Gamlebyborna kräver samma sopkärl som alla andra

LÄS MER:Kritik när hushåll blir utan nya soptunnor

– Det är bara trams att den stora sopbilen inte kan köra här, sade sopuppropets initiativtagare Åke Eriksson till tidningen i februari.

I tisdags blev det politisk strid om frågan när kommunstyrelsen tog upp avfallstaxan. Bland andra avgifter finns där inskrivet en särskild taxa för de tvåfackskärl som bara används i Gamleby.

M krävde tillägg till avfallstaxan

Roland Norrman (M) ville inte säga ja till taxorna. Han krävde att få in ett tillägg om att Gamlebyborna ska få fyrfackskärl innan mandatperioden är slut.

ANNONS

– Jag delar deras uppfattning. Om vi hade sagt ja till taxan hade vi också godkänt ett år till med tvåfack, säger Roland Norrman.

Efter att ett förslag om återremiss avfärdats blev det votering i församlingen. Kommunstyrelsens ordförande Erling Cronqvist (C) ville att Norrmans begäran om tillägg i texten skulle avslås.

Men M, S och SD röstade för tillägget. C och KD röstade mot. LP avstod.

– Jag vann voteringen med 5-3, konstaterar Roland Norrman.

Erling Cronqvist säger att han trots detta försökte få till en kompromiss.

– Jag ville att kommunstyrelsen först skulle få se den utredning som avfallsenheten har gjort i frågan. Men det gick inte. Med facit i hand skulle jag gått med på återemiss.

Beslutet är dock inte slutgiltigt.

– Det ska godkännas i fullmäktige också, säger Erling Cronqvist.

LÄS MER:Olika regler beroende på var man bor

LÄS MER:Flera är fly förbannade

ANNONS