Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Politikerna sade ja till en ny Lagaholmsskola

Debatten om Lagaholmsskolan blev lång under tisdagskvällens kommunfullmäktige. Beslutet landade i en liten renovering och att det sedan byggs en helt ny högstadieskola.

Tanken om att Lagaholmsskolan skulle renoveras helt för 87 miljoner kronor var i princip död när ärendet kom till kommunfullmäktige. Det var bara Västerpartiets Lennart Svensson som menade på att det förslaget är i alla fall utrett från alla håll. Att skolan ska lappas och lagas för 16 miljoner för att upprätthålla en minsta standard blev konsensus.

Istället kom diskussionen att handla om hur snabbt en helt nybyggd skola kunde slås upp och på vilken plats.

Socialdemokraterna anförde att om fem år skulle den nya Lagaholmsskolan stå klar på samma plats.
– Vi behöver en modern högstadieskola i centrala Laholm. Det är inte nödvändigt att titta på alternativa placeringar, det finns ändå gott om plats på Campus-området, säger Kjell Henriksson (S). 

– Vi måste titta på helheten och ha respekt för planeringen. Väg 24 flyttar inte på sig och då är det dumt att redan nu binda sig vid platsen, säger Elisabet Babic (M).

Bertil Johansson från Laholmspartiet ville trumfa S-förslaget och ville få fullmäktige att besluta att en ny skola skulle vara klar om fyra år. Ett förlag bara han röstade för.

Det var en luttrad ordförande i barn- och ungdomsnämnden som tog till orda i talarstolen. 
– Jag personligen kan inte ställa mig bakom förslaget, byggprojektet har tagit orimligt lång tid och det här innebär att elever och lärare får fortsatt vara i lokaler som inte är ändamålsenliga, säger Maria Bronelius (C) som återkom med ett yrkande om att renoveringar i en paviljong som tillhör Campus skulle strykas, då det skulle kosta hennes nämnd hyreshöjningar och inte kultur- och utvecklingsnämnden som har gymnasiet.

Karl Fredrik Klinker, för Medborglig samling, ansåg att nya skolan skulle byggas på Östra Nyby i ”rödaste rappet”. 

Ove Bengtsson (C) ville att förstudien inte skulle ha en längre tidsfrist än till nyårsafton på sig för att reda ut var och hur snabbt skolan skulle bli klar. Ett förslag som vann gillande hos Elisabet Babic och jämkade ihop den borgliga alliansen om det förslaget under en ajournering. 

Vid det laget hängde Sverigedemokraterna inte med i svängarna och ville ha en återremiss på att beställa förstudien om nybygget, något inte ens hela partibänken höll med om.

Fullmäktige gick på kommunstyrelsens förslag och beslutade att en mindre renovering, för 16 miljoner, skulle genomföras och att en förstudie på en ny skola beställs – som ska vara klar senast till årsskiftet.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här