Barn- och ungdomsnämnden (bun) vill utöka antalet planeringsdagar i skola och förskola från fyra till sex per år. Syftet är att ge personalen större möjligheter till uppföljning, planering och utvärdering.
LÄS MER:Mer tid för planering av pedagogik
Förslaget fanns med i ärendet kring förskoletaxan som lades på kommunstyrelsens bord i tisdags.
Kommunstyrelsen slog bakut.
– Jag har varit kritisk från början till sex planeringsdagar. Redan fyra dagar ställer till med stora problem. Det är helt stängt och många gånger får föräldrar ta ut semester för att lösa detta, säger Roland Norrman.
– Vi har (i partiet) en tjej som har barn i både fritids, förskola, och grundskola . Teoretiskt skulle det alltså kunna bli 18 dagar som man behöver vara hemma från jobbet, säger Erling Cronqvist (C).
Ärendet går i retur till barn- och ungdomsnämnden
Kommunstyrelsen beslutade enhälligt att skicka tillbaka ärendet till bun.
– Jag är inte emot att personalen får ytterligare två dagar. Det kan vara bra. Men de två dagarna ska i så fall ske utan att påverka föräldrarna. Man får lösa det internt, säger Roland Norrman.
Eftersom det nu blev återremiss togs heller inget beslut om förskoletaxan.
Politikerna i kommunstyrelsen var kritiska mot att frågan om planeringsdagar ”smugits in” i taxeärendet.
– Jag ser en jämförelse med avfallstaxan och Gamlebybornas hopp om att få fyrfackskärl. Där smögs det också in i taxan, och det var därför vi sade att vi inte kunde säga ja till den taxan, säger Roland Norrman.