Nya fräscha förskolor i centrala Laholm har politikerna i barn- och ungdomsnämnden för ögonen. Nu ska de ta frågan vidare till kommunstyrelsen och kommunfastigheter.
Nya fräscha förskolor i centrala Laholm har politikerna i barn- och ungdomsnämnden för ögonen. Nu ska de ta frågan vidare till kommunstyrelsen och kommunfastigheter. Bild: Kenny Hjälte/arkiv

Politiker vill ha två helt nya förskolor i centralorten

Förskolornas lokaler i centrala Laholm är inte de bästa. Byggnaderna är från 1960- och 70-talet. Nu vill politikerna i nämnden ha två helt nya förskolor i centrala Laholm med totalt 16 avdelningar.

ANNONS
LocationLaholm||

För ett par år sedan var en förskoleplats i centralorten hårdvaluta. Krisen kunde avvärjas med paviljonger och när förskolor utanför staden blev färdiga. Men på nämndens senaste möte blev det klart att de förskolor som finns i Laholm är väldigt slitna.

Åke Hantoft (C), ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Laholm.
Åke Hantoft (C), ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Laholm. Bild: Jonatan Gernes

– Vi har fördjupat oss kring tillgången på förskolor i centrala Laholm och bilden är att det är tufft just nu, säger Åke Hantoft (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Slitna lokaler i förskolan

Politikerna fick en förhandsdragning för förskolans område i lokalbehovsplanen, som ska behandlas på nämndens nästa möte.

– Skicket är väldigt bekymmersamt. Vi borde satsa på två moderna förskolor med åtta avdelningar på varje i centrala Laholm, säger Anita Fast (M), 1:e vice ordförande i nämnden, och fortsätter:

ANNONS

– Centrum i Laholm är litet men jag tycker att man ska ha nära till förskolan och barnen när de är små. Vi behöver satsa och lösa ut en problematik med lappade och lagade förskolelokaler, säger Anita Fast.

– Det har redan gått signaler om att behovet finns men vi behöver ha politiskt fokus på detta för att något ska hända, det är skarpt läge. Det är viktigt att de är nära men geografisk placering får andra ta ställning till, säger Åke Hantoft.

”Alarmerande”

I lokalbehovsplanen kommer hela bilden av fastighetsstatusen presenteras för skolor och förskolor, där skicket och behovet kommer radas upp.

– Det som är alarmerande är skicket på flera av våra förskolor som är byggda på 1960- och 70-talet. Skicket är sådant att klockan tickar och det behöver tas avgörande beslut för att ersätta lokalerna och möta kommande tillväxt, säger Richard Mortenlind, utbildningschef.

– Vi vill att kommunen ska kunna växa och att fler barnfamiljer ska kunna flytta in för att få en balans i befolkningsstrukturen. Då måste vi kunna möta det behovet som finns för de familjer som vi vill ska komma, säger Anita Fast.

LÄS MER: Tio mil om dagen för att lämna på förskola

ANNONS
ANNONS