Politiker ser mellan fingrarna med för hög bussdepå

Bussgaraget blir högre än tillåtet, men politikerna gör ett undantag. Veinge buss har fått bygglov för att bygga en ny bussdepå med kontor i Veinge.

ANNONS
LocationVeinge||

Efter 92 år har bussbolaget vuxit ur sina gamla lokaler på Veingevägen 24. Det nya bygglovet gäller en tomt på Åkarerundan 24.

Där får företaget bygga en 1 500 kvadratmeter stor byggnad med sadeltak samt anlägga en parkering.

Problemet har varit byggnadshöjden. Detaljplanen för industriområdet tillåter som högst fem meter, men enligt bolaget behövs 5,5 för att få en ändamålsenlig och modern bussdepå. Detta för att kunna möta arbetsmiljökraven under en längre tid när bussarna blir större och högre.

Kontoret sade nej

Tjänstemännen på samhällsbyggnadskontoret ansåg att avvikelsen på 10 procent var för stor och föreslog avslag. Men politikerna i miljö- och byggnadsnämnden var mer förlåtande och tyckte att depån kunde slinka igenom som en mindre avvikelse från planen.

ANNONS

– Det är märkligt att man gjort detaljplanen på det här sättet. Om vi gjort planen i dag hade vi inte tagit in den begränsningen, säger Knut Slettengren (M), ordförande.

Det börjar bli ont om plats för Veinge busstrafik AB:s alla fordon. Företaget har köpt en ny tomt på Åkarerundan där det ska byggas nytt och större.
Det börjar bli ont om plats för Veinge busstrafik AB:s alla fordon. Företaget har köpt en ny tomt på Åkarerundan där det ska byggas nytt och större. Bild: arkiv

Ingen av de tre närmaste grannarna – Naturvårdsverket, Laholms kommun och en borrfirma – har haft något att invända.

Ordförandebeslut

Knut Slettengren har tagit ett ordförandebeslut om bygglovet, men miljö- och byggnadsnämnden står enhälligt bakom bedömningen.

– Jag fick det på delegation av nämnden. Men jag kan bara fatta ett jakande ordförandebeslut om inte grannarna har några synpunkter. Annars skulle ärendet få mala på, säger Knut Slettengren.

Veinge buss ska flytta från Veingevägen till Åkarerundan.
Veinge buss ska flytta från Veingevägen till Åkarerundan. Bild: Jonatan Gernes

LÄS MER:Veinge buss ska flytta och bygger större

LÄS MER:Företagens egen syn på coronakrisen

ANNONS