Polisen kritiserar tandlös dom mot dieseltjuvar

Dieseltjuvarna greps på bar gärning med slangen i tanken. 25 ton jord fick saneras på grund av spill. Men domen blev inte vad polisen hade hoppats på.

ANNONS
LocationSkummeslövsstrand||

De två åtalade männen, 45 och 52 år, fick villkorligt och är fria att gå. De släpptes ur häktet efter rättegången och slapp böter eftersom de suttit där en månad.

– Tyvärr återspeglar straffet inte effekten av brottet, säger Fredrik Arvidsson, gruppchef på polisen i Laholm.

Han syftar både på resurserna som polisen lagt ned på utredningen och arbetet för det drabbade företaget.

Klippte upp stängsel

Fredrik Arvidsson var en av poliserna som grep de två männen i Skummeslövsstrand 12 november. Duon hade klippt upp stängslet till företaget JPGS Kaross inhägnade område och slangade diesel från flera parkerade lastbilar i medhavda dunkar.

ANNONS

När polisen dök upp tog männen till flykten, men fångades in. En hade kniv.

Poliserna använde både batong och pepparsprej i samband med gripandet. En av männen var beväpnad med kniv. Bild: Polisen
Poliserna använde både batong och pepparsprej i samband med gripandet. En av männen var beväpnad med kniv. Bild: Polisen

Fredrik Arvidsson vittnade under rättegången om att diesel rann ut både från en slang som varit nedstucken i en fordonstank och från en dunk som välte till marken när männen försökte fly. Mellan 20 och 75 liter utspilld diesel förorenade en yta på cirka 100 kvadratmeter.

– Jag tror att firman fick forsla bort 15–20 ton grus på grund av dieselläckaget och då friades tjuvarna ändå från miljöbrott, säger Fredrik Arvidsson.

Erkände stöld

Halmstads tingsrätt friade från miljöbrott eftersom polisen och åklagaren beskrev händelseförloppet lite olika.

Det blir stora effekter av brottet men för liten påföljd tyvärr.

Tjuvarna har erkänt att de åkte dit för att stjäla och fälldes för stöld och brott mot knivlagen. De var väl utrustade med verktyg och dunkar. Men domstolen anser att risken för återfall är låg.

– Det blir stora effekter av brottet men för liten påföljd tyvärr, tycker Fredrik Arvidsson.

LÄS MER:Våldsamt gripande när dieseltjuvar försökte fly

LÄS MER:Dieseltjuvar togs på bar gärning

ANNONS