Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Humanas LSS-boende på Ängelholmsvägen i Laholm invigdes i oktober förra året. Bild: Henrik Williamsson
Humanas LSS-boende på Ängelholmsvägen i Laholm invigdes i oktober förra året. Bild: Henrik Williamsson

Polis och kommun slår larm om LSS-boende

Efter allvarliga incidenter kring en utagerande person får Humanas LSS-boende på Ängelholmsvägen svidande kritik från polisen och Laholms kommun. Psykiatrin i Halland har stämt in i kören. Nu granskas boendet av Ivo.

På kvällen 31 maj kallades polis till LSS-boendet då en boende hade slagit sönder inredning.

Polisen kom att larmas dit tre gånger denna natt. Efteråt skrev en polis ett brev till Laholms kommun. Polisen berättar att personalen vid första larmet hade låst in sig i en bil på parkeringen.

Den boende var lugn när patrullen kom. Men kort därpå larmade personalen återigen polis. Personen hade stuckit sig själv med glasskärvor. Hen fördes då i polisbil till psykiatrin i Halmstad. Personen blev dock inte inskriven.

Polisen beskriver hur personen stod vid psykmottagningen ”helt ur stånd att ta vara på sig själv”. Men på boendet i Laholm saknade personalen körkort och kunde inte hämta hem sin boende. De kunde inte heller beställa sjuktransport.

En läkare på psykiatrin ringde boendets gruppledare. Läkaren fick då beskedet att boendet ”vägrar hämta sin kund, de vill inte ens ha tillbaka hen på boendet och så är det med det”.

”Dåligt skött”

Vid två på natten, när personen förts till Laholm i sjuktransport, larmades polis dit en tredje gång, efter nya självskador med glas. ”Personalen är rädd”, beskriver polisen som försökte ringa gruppledaren. Samtalet kopplades då direkt till talsvar.

”Så här dåligt skött som Humana LSS i Laholm är kan det inte få vara”, skriver polisen.

Laholms kommun håller med. Kommunen har ingen placerad på boendet, men utifrån polisens brev anmälde socialchefen Christel Sundberg Humana till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

”Laholms kommun ser det inträffade som mycket oroväckande och håller det högst sannolikt att den boende löper allvarlig risk för skada”, skriver Sundberg till Ivo.

Även psykiatrin i Halland är kritisk.

I ett brev till Ivo skriver chefsläkare Thomas Wejstam: ”såväl vuxenpsykiatrins heldygnsvärd som öppenvård i södra Halland har uppmärksammat att det aktuella boendet verkar ha mycket stora svårigheter att kunna vårda patienter med den dignitet av vårdbehov som varit aktuell i flera fall”.

Ivo granskar Humana

Ivo har inlett en tillsyn av boendet. Myndigheten har begärt in dokument och journaler rörande personer som bor på Ängelholmsvägen. En av dem är personen som figurerade i polisens brev.

Ivo begär också att Humana redovisar personalens ”utbildning och kompetens av relevans för arbetet”.

Jenny Lindgren är verksamhetschef för Humanas LSS-boende.

Hon säger att hon av sekretesskäl inte får uttala sig om den enskilda händelsen. Men generellt säger hon:

– Vi har klienter med komplex problematik. I vissa lägen har vi skyldighet att ta hjälp av psykiatrin. Det har inte med kompetens att göra utan med befogenheter. Det finns saker som vi inte får lov att göra utifrån LSS-lagstiftningen.

Men har personalen på boendet agerat på rätt sätt?

– Det är samma där. Jag kan inte kommentera en speciell händelse. Men vi har tydliga rutiner och om någon inte följer rutinerna utreder vi det internt, vare sig Ivo kontaktar oss eller inte.

– Vi tar det här på största allvar. All kontakt med Ivo leder till förbättring. Det blir en utredning och det granskas och det är en del av vårt förbättringsarbete.

Har boendet den kompetens som behövs för att klara uppgiften?

– Ja, vi har kompetens utifrån de LSS-uppdrag vi har. Vi jobbar också med fortbildning och kompetensutveckling hela tiden i verksamheten med metodhandledning för personalen. Det är en pågående process hela tiden, säger Jenny Lindgren.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!