Pigg 143-åring ska ta sig igenom pandemin också

Frummerins har överlevt sjukdomar och världskrig. När butiken nu firar 143-årsdagen mitt i coronapandemin är butikschefen övertygad om att den överlever även detta.

ANNONS
LocationLaholm||

För den uppmärksamma kan modet i skyltfönstret på Frummerins verka ålderdomligt. Men kläderna från mitten på 1900-talet är en del av butikens 143-årsfirande. Vilket gör den till en av Sveriges äldsta klädbutiker.

Butiken öppnades den första oktober 1877 av systrarna Hanna och Ingrid Frummerin. Den ena hade arbetat hela sitt liv, den andra hade fyra barn och nyss blivit lämnad av sin make som rest till Amerika. Det började med att de hyrde ett rum i den fastighet där butiken ligger i dag. Så småningom köpte de hela fastigheten och huserade såväl familjen som sömmerskor.

– Ingrid var duktig på att ta hand om hushåller och Hanna visade sig vara en duktig affärskvinna. Hon ansågs vara en "ovanligt dugande affärskvinna med fin kvalité på sina varor", stod det i Hallandsposten, säger butikschef Cattis Kronberg.

ANNONS

Rest tillbaka i tiden

Inför firandet har hon tagit reda på butikens historia med hjälp av släktingar till tidigare butiksinnehavare och artiklar i gamla exemplar av Hallandsposten. Hon har också letat fram gamla kläder från butiken.

Efter systrarna tog Hannas son Fergus Donald Frummerin över. Han tog in herrkläder i butiken, vilket fanns kvar till 1955 då Fergus lämnat över till sin dotter Ingeborg.

– Hon blev den sista med namnet Frummerin att driva butiken. Men hon var kaxig och körde en Skoda cabriolet. Det var hon som poppade till fasaden och på butikens 80-årsdag tände hon den gröna neonskylten med butikens namn.

Drev butiken i 39 år

1962 såldes butiken till ett Boråsföretag och bytte namn till Frummerins efterträdare, fem år senare tog Lennart och Britt-Marie Simonsson över butiken och drev den i 39 år. Därefter såldes den till företaget Micha.

– Butiken har överlevt två världskrig, börskrascher och Spanska sjukan. Med detta ville jag visa att butiken kommer överleva pandemin också.

Vill ha Frummerins-minnen

Firandet pågår hela oktober och Cattis Kronberg vill gärna ha in Frummerins-minnen från kunderna.

– En kvinna berättade om en fattig familj som varit med om en olycka där familjemedlemmar dog. Resten av familjen hade inte råd att köpa sorgekläder så Frummerins skänkte kläder till dem.

ANNONS

Cattis Kronberg beskriver sina arbetsuppgifter i dag som långt mer än att sälja kläder.

– Kunder kommer in och frågar hur det är med mig och jag frågar hur det är med dem. Jag lever för möten med människor. Internet, släng dig i väggen. Var på nätet kan man kryssa i empati när man handlar kläder? Det är unikt med lilla Laholm, säger Cattis Kronberg.

LÄS MER:Kvinnligt nätverk firar 25 år tillsammans

ANNONS