Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Utgifterna för ekonomiskt bistånd, tidigare kallat socialbidrag, ska minska i Laholm på sikt. Bild: Henrik Williamsson
Utgifterna för ekonomiskt bistånd, tidigare kallat socialbidrag, ska minska i Laholm på sikt. Bild: Henrik Williamsson

Personer som lever på bidrag sätts under lupp

Ekonomiskt bistånd ligger högre i Laholm än i jämförbara kommuner. Nu sätts tumskruvarna åt för att minska utgifterna. Kontrollerna av mottagarna för pengarna ska öka.

En skärskådning av det ekonomiska biståndet, tidigare kallat socialbidrag, har gjorts för att minska de kommunala utgifterna. Inom socialnämnden och kultur- och utvecklingsnämndens områden ska verksamheterna samverka för att på sikt dra ner på utgifterna. På socialnämndens senaste möte togs en översyn av reglerna för ekonomiskt bistånd.

– Vi har gjort en uppdatering av de riktlinjer vi har, vissa saker är något skärpning av reglerna men i det stora är det en uppdatering, säger Annalena Emilsson (C), ledamot i socialnämnden.

Utgifterna ska ner med miljoner

Planen är att Laholms kommun ska ligga under rikssnittet för vad ekonomiskt bistånd ska kosta, utslaget per invånare.

– Vi har utgifter ett ekonomiskt bistånd på 21 miljoner per år. Det är sju till åtta miljoner över vad andra kommuner ligger på, som är i vår storlek och socioekonomiska förutsättningar, säger Kenneth Camitz (M), ordförande i socialnämnden.

– Vi ligger väldigt högt i ekonomiskt bistånd. De insatser som görs ska också se till att leda till arbete och självförsörjning. Det är inte omöjligt när vi ser att andel företag som vill etablera sig i kommunen ökar och då ökar också andelen företag som söker arbetskraft. Därför borde fler också komma i arbete, säger Annalena Emilsson.

Kontrollen ska öka

Kontroller på människor som får stöd av kommunen vill politikerna ska öka. Framför allt tror de att det finns regelöverträdelser i dag som inte rapporteras vidare till socialnämndens område.

– Har vi 170 stycken som går på ekonomiskt bistånd, måste vi få ordentlig återkoppling och rapportering från Jobb Laholm. I vår har vi följt upp det och tre till fem avvikelser har kommit in. Men tittar man på jämförbara kommuner borde det ha varit mellan 15-20 avvikelser. Vi har för få avvikelser enligt statistiken, säger Kenneth Camitz.

Är man lite för snäll i verksamheten innan det blir en avvikelserapport?

– Återkopplingen måste vi få in från Jobb Laholm. De som inte följer sin planering ska tappa sin rätt till hjälp. Man ska inte kunna jobba någon annanstans och kunna få ekonomiskt bistånd, säger Kenneth Camitz.

För att få ner utgifterna har ordförandena i socialnämnden och kultur- och utvecklingsnämnden nu skrivit under ett gemensamt uppdrag till verksamheterna.

LÄS MER: Fiasko för social robothjälp: ”Ytterligt bekymmersamt”

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!