Undersköterskan Camilla Johnsson uppvaktade socialnämndens ordförande Kenneth Camitz med en namnlista om Randerslund i januari. I en ny skrivelse visar personalen i ord och bild på Randerslunds olämplighet som demensboende.
Undersköterskan Camilla Johnsson uppvaktade socialnämndens ordförande Kenneth Camitz med en namnlista om Randerslund i januari. I en ny skrivelse visar personalen i ord och bild på Randerslunds olämplighet som demensboende.

Personalen: Randerslund olämpligt för dementa

Det skulle krävas en närmast total ombyggnad av äldreboendet Randerslund för att anpassa det för dementa. Det menar personalen. Samtidigt lägger Laholms socialnämnd fram ett nytt förslag där det inte längre talas om att skapa ett demenscentrum.

ANNONS
LocationKnäred, Ränneslöv||

Det blev folkstorm i januari, när socialnämnden skulle ta upp ett förslag om att göra ett demenscentrum på Randerslund i Ränneslöv. Meningen då var att renodla verksamheten, så att de 48 platserna skulle tilldelas personer med demens.

Icke-dementa på Randerslund skulle i så fall ha fått flytta till andra boenden, vilket väckte stora protester och tvingade nämnden att backa.

LÄS MER:Gamla måste lämna sina hem om ett demenscentrum ska skapas

LÄS MER:”Tvångsförflyttning av gamla är inte aktuellt”

Personalen på Randerslund sade redan från början att boendet inte är lämpligt för dementa. De samlade snabbt ihop en namnlista med över 240 namn som överlämnades till socialnämndens ordförande Kenneth Camitz (M).

För att ytterligare understryka sin ståndpunkt skickade de i förra veckan en lång skrivelse till socialnämnden, med mängder av bilder.

ANNONS
Utemiljön är riskfylld med många nivåskillnader, anser undersköterskorna.
Utemiljön är riskfylld med många nivåskillnader, anser undersköterskorna. Bild: Personalen Randerslund

– Vi valde att ta kort på alltihop för att verkligen få upp ögonen på dem för allt som krävs, säger Camilla Johnsson, undersköterska på Randerslund.

Randerslunds personal dömer ut miljön

I skrivelsen berättar personalen att det var efter en utbildning i demensvård 2009 som de själva började se äldreboendet utifrån de dementas perspektiv och notera alla brister.

– Utemiljön på Randerslund är helt katastrof för dementa, säger Camilla Johnsson.

Bland bristerna som personalen ser finns nivåskillnader i trädgården med farliga stentrappor, låga grindar som är lätta att klättra över och utgångar som leder rakt ut i Ränneslövs samhälle.

Ett plötsligt mörkt golv kan en dement person uppleva som en avgrund, vilket ökar risken för fallskador, menar personalen.
Ett plötsligt mörkt golv kan en dement person uppleva som en avgrund, vilket ökar risken för fallskador, menar personalen. Bild: Personalen Randerslund

Inomhus anmärker personalen på alltför lockande ytterdörrar, olikfärgade golv som för en dement person kan upplevas som hål i marken, trappor och lätt tillgänglig hiss.

– Det är bara att gå in och trycka på en knapp, sedan vet man inte var man hamnar. Då står du kanske i källaren och har glömt hur du tar dig tillbaka.

Ska man ha demensavdelning på Randerslund?

– Inte som det ser ut i dag, egentligen. Om man inte ändrar på byggnaden. Det är inte byggt för dementa, säger Camilla Johnsson.

I änden av korridoren utmärker sig ytterdörren, vilket kan te sig lockande för en dement person, menar personalen.
I änden av korridoren utmärker sig ytterdörren, vilket kan te sig lockande för en dement person, menar personalen. Bild: Personalen Randerslund

Helst hade hon velat att att ett helt nytt och demensanpassat boende byggdes i Laholm.

ANNONS

– Och att man då tar reda på fakta om hur man bygger. Det finns mycket expertis och vi har personal som jobbat med demensvård i över 30 år, säger hon.

Nytt förslag läggs fram i socialnämnden

Socialnämnden har sammanträde på tisdagen. Då finns ett nytt förslag för nämnden att ta ställning till.

I det nya förslaget talas inte längre om Randerslund som demenscentrum. I stället står att ”en avdelning på Randerslund omvandlas till demensavdelning och förberedas för att ytterligare en avdelning kan utvecklas för demensvård i avvaktan på en långsiktig lösning”.

Det nya förslaget är också mer avvaktande i en annan kontroversiell fråga: den om en skyndsam avveckling av demensplatserna på Smedjebacken i Knäred.

På den punkten föreslås nu att ”införa inflyttningsstopp på Smedjebackens demensavdelning för att kunna planera för att lämna fastigheten”.

HP har inför socialnämndens möte varit i kontakt med nämndsordförande Kenneth Camitz. Han har avböjt att ge några kommentarer förrän efter sammanträdet.

ANNONS