Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Personalen tyckte inte att det fanns tid att ta på sig skyddsutrustning när den smittade brukaren lämnade sitt rum på Randerslund.  Bild: Jonatan Gernes
Personalen tyckte inte att det fanns tid att ta på sig skyddsutrustning när den smittade brukaren lämnade sitt rum på Randerslund. Bild: Jonatan Gernes

Personal hanterade smittad utan skyddsutrustning

Personal tog inte på sig skyddsutrustning när de snabbt skulle hjälpa en brukare in på sitt rum. Nu har chefen anmält till Arbetsmiljöverket.

I början på maj var situationen på Randerslund ansträngd och personal från både kommunens coronateam och andra boenden plockades in. I en situation där en brukare med konstaterad smitta lämnade sitt rum valde en person från coronateamet och en från ett annat boende att mota in brukaren på sitt rum igen, utan skyddskläder. Det fick Susanne Parkinen, tillförordnad enhetschef på Randerslund, att anmäla till Arbetsmiljöverket.

– Personalen har fått speciell utbildning och hade koll på hur man skulle använda skydden. Vi har också haft en genomgång av hur man behandlar smittade, säger Susanne Parkinen tillförordnad enhetchef på Randerslund.

Utsätter brukare för fara

Skyddsutrustning fanns på plats. Men personalen valde att strunta i den.

– Dels kan det innebära att man smittar sig själv, men framför allt utsätter man brukarna för smitta. Det skulle kunna orsaka mycket lidande, säger Susanne Parkinen.

Vad säger personalen?

– De tänkte att de snabbt ville ha in personen så att den inte kontaminerade grejer runt omkring.

Ville få undan brukaren fort

Vårdpersonalen har fått ett klargörande som säger att de hädanefter måste agera efter alla regler.

– Det här är kunnig personal men de tänkte inte. De ville få undan personen så fort som möjligt. Båda två är i arbete fortfarande men på ordinarie arbetsplatser.

Eftersom kommunen ordnat utbildningar och skyddsutrustning fanns så har anmälan inte fått några konsekvenser.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här