Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Räddningstjänsten ryckte ut med sju fordon, men larmet om bostadsbranden visade sig vara falskt. Bild: Olof Ohlsson, arkiv
Räddningstjänsten ryckte ut med sju fordon, men larmet om bostadsbranden visade sig vara falskt. Bild: Olof Ohlsson, arkiv

Person polisanmäls för falskt larm om brand

Räddningstjänsten ryckte ut med sju fordon efter uppgifter om att det brann i ett bostadshus i Hishult. Men larmet var falskt. Uppringaren har anmälts till polisen.

Klockan var kvart i tio på kvällen 5 januari förra året när larmet ringdes in till SOS Alarm. Det brann i en byggnad mitt inne i samhället, uppgav personen som ringde.

Brandmannen som kom först fram till platsen kunde dock snabbt säkerställa att det inte fanns någon brand på den angivna adressen. Sex av de utlarmade brandbilarna fick vända hem igen.

Falskt larm

Efter händelsen har räddningstjänsten gjort en anmälan till polisen om falskt larm.

Den misstänkta personen som ringde in uppgifterna tyckte sig ha sett flammor av något slag, men hade ingen förklaring till varför det inte brann på platsen.

Räddningstjänsten i Laholm har bett att få återkomma till polisen senare med sina ersättningsanspråk för den onödiga utryckningen.

Bötesbrott

Falskt larm är ett brott enligt svensk lag och ger vanligen böter vid åtal och fällande dom.

Så här står det i brottsbalken: ”Den som genom oriktig uppgift att det föreligger fara för en eller flera människors liv eller hälsa eller för omfattande förstörelse av egendom föranleder onödig säkerhetsåtgärd, döms för falskt larm till böter eller fängelse i högst ett år.”

Fotnot. Artikeln är rättad. En tidigare version förlade händelsen till fel datum.

LÄS MER: Man häktas för falska 112-samtal

LÄS MER: Kvinnan döms för falsklarm efter påhittad överfallsvåldtäkt

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här