”I det läget är det länge att vänta på ambulans”, säger Laholms kommunråd Erling Cronqvist (C) efter att en byggarbetare ramlat ned från en byggnadsställning på hans gård i Kåphult. Bild: Stina Stjernkvist/TT, Jonatan Gernes, arkiv
”I det läget är det länge att vänta på ambulans”, säger Laholms kommunråd Erling Cronqvist (C) efter att en byggarbetare ramlat ned från en byggnadsställning på hans gård i Kåphult. Bild: Stina Stjernkvist/TT, Jonatan Gernes, arkiv

Person föll fem meter – förd i ambulans till sjukhus

En person har förts till sjukhus efter att ha fallit cirka fem meter till marken. Arbete pågick med att resa byggnadsställningar för att sätta solceller på taket hos kommunrådet Erling Cronqvist utanför Knäred.

ANNONS
LocationKnäred||

Larmet om arbetsplatsolyckan kom vid tolvtiden på måndagen. Polis och ambulans skickades till platsen.

– En person uppges ha fallit fem meter, men är vaken och talbar, säger Fredrik Svedemyr, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Ont i axel och sida

Mannen fördes med ambulans till sjukhus. Han klagade över smärtor i axeln och sidan.

Platsen är kommunstyrelsens ordförande Erling Cronqvists gård i Kåphult utanför Knäred. Centerpolitikern har anlitat Södra Hallands kraft för att montera solceller på taket på ett uthus.

– Vi är totalentreprenör, men har underentreprenör som har gjort byggnadsställningen. Det var under uppförandet av ställningen som någonting gick fel och personen trillade ned, säger Tobias Nilsson, vd på Södra Hallands kraft.

ANNONS

”Hörde bara dunsen”

Mannen som föll och skadade sig arbetar för Bygg AB Lars Bengtsson och son.

– Där var fyra till uppe, men ingen har sett något. De satt med ryggen till och hörde bara dunsen, säger bolagets vd Johan Eriksson.

SHK uppger att bygget har följt alla regler och säkerhetsriktlinjer.

– Vi är väldigt noga med säkerheten och det här vill vi absolut inte ska hända. Ibland är det mänskliga faktorn. Det pågår en utredning, säger Tobias Nilsson.

Kommunrådet: oerhört tråkigt

Erling Cronqvist är märkbart tagen av olyckan.

– Jag hörde att något small och sprang dit. Då låg han i backen, säger Cronqvist och berättar:

– Det är oerhört tråkigt. En trall tippade över och han dök rätt ned. Det kunde gått hur galet som helst. Han hamnade precis mellan tvärrören på byggnadsställningen.

Erling Cronqvist är en varm anhängare av solenergi. Här fotograferad på taket hos Wekudata i Laholm, ett företag som var tidigt ute med solceller.
Erling Cronqvist är en varm anhängare av solenergi. Här fotograferad på taket hos Wekudata i Laholm, ett företag som var tidigt ute med solceller. Bild: arkiv
ANNONS