Per Brolléus, radioprofil från Ljungby som är utlånad till Radio Halland.
Per Brolléus, radioprofil från Ljungby som är utlånad till Radio Halland. Bild: Anna Olofsson

Per Brolléus är reportern som kliver rakt ut

Lyssnarna drar i honom från två håll. ”Kom hem!” ropar smålänningarna. ”Stanna kvar” säger hallänningarna. Per Brolléus från Ljungby har blivit en populär radioröst i Halland. Han flyttade radiostudion till stugan för att komma undan coronaviruset. Snart hörs han i serien Sommarfrukostar i Laholm.

ANNONS
LocationSkummeslövsstrand||

Han gillar när det kittlas. Men det får också gärna vara lite störigt. En gnagande känsla kan vara minst lika spännande som harmoni.

– Blir jag nyfiken så är det kört, säger Per Brolléus och kånkar ut mountainbikecykeln från förrådet vid sommarstugan i Skummeslövsstrand.

Cykeln har blivit Pers nya kompis. Med Svarvareskogen utanför stugknuten ger han sig ut var och varannan dag.
Cykeln har blivit Pers nya kompis. Med Svarvareskogen utanför stugknuten ger han sig ut var och varannan dag. Bild: Anna Olofsson

Det är här han håller till nu för tiden. Helst hela tiden. Han har börjat vänja sig vid det halländska landskapet så pass att det börjar kännas motigt att bege sig hemåt till Ljungby och Småland.

– Alltså, när jag kör genom den brungrå granskogen så känns det som att någon lägger tiotusen kilo i tyngder på mina axlar, säger Per och suckar tungt.

ANNONS

Det är många fler Ljungbybor än han som gärna håller till i vid havet. Per analyserar vad detta kan bero på.

– Det måste ju vara för att vi är så trötta på skog. Och att vi har bott där i så många år. Jag har egentligen aldrig gillat skog. Jag tycker skog är otäckt, säger Per som är uppvuxen i Ljungby och utlånad till Radio Halland.

Han har sin tjänst på Radio Kronoberg. Det var via ett sommarvikariat 2016 som Halland började nästla sig in i hans hjärta. Och nu ända in i hans själ, låter det som.

– Halland är fantastiskt. Jag finner inte ord. Jag har blivit mountainbikecyklist. Jag börjar på en mysig skogsstig precis utanför stugan, cyklar vidare ut på öppna fält med Hallandsåsen framför ögonen och cyklar sedan tillbaka på stranden.

Per Brolléus, radioprofil från Ljungby som är utlånad till Radio Halland. Halland inbjuder till att cykla, tycker Per som börjar turerna i Svarvareskogen i Skummeslövsstrand.
Per Brolléus, radioprofil från Ljungby som är utlånad till Radio Halland. Halland inbjuder till att cykla, tycker Per som börjar turerna i Svarvareskogen i Skummeslövsstrand. Bild: Anna Olofsson

Per Brolléus har gjort radio i 25 år. Men han började på sporten på tidningen Smålänningen som 14-åring.

Per Brolléus, programledare på Svergies radio. Så här såg det ut när han sände från stugan i Skummeslövsstrand, i början av corona-utbrottet.
Per Brolléus, programledare på Svergies radio. Så här såg det ut när han sände från stugan i Skummeslövsstrand, i början av corona-utbrottet. Bild: Privat

Att han blev programledare på Radio Kronoberg, började med att han var gäst i radiostudion hos Peje Johansson.

– Chefen där tyckte att jag och Peje lät likadant på rösten och föreslog att jag skulle hoppa in för Peje när han var ledig.

Och eftersom Peje skulle vara ledig redan kommande torsdag, fick Brolléus chansen att och prova på detta yrke direkt. Fortare än kvickt stod han i studion och pratade i radio, och sedan dess har han fortsatt som reporter och programledare.

ANNONS

Här i i Halland blev han snabbt populär med sina kåserier ”I huvudet på en halländsk sommarturist” 2016.

Det var samma år som han och sambon hade skaffat sommarstuga och Per upptäckte att det var kul att bygga, snickra och dona.

– Jag bor här i en liten stuga och jag behöver faktiskt inte mycket mer än så. Det är en helt ny livsstil.

Per Brolléus, radioprofil från Ljungby som är utlånad till Radio Halland där han har blivit poppis bland lyssnarna. Den 4 augusti släpps intervjun med honom i serien Sommarfrukostar i Laholm. Den går att se på hallandsposten.se och visitlaholm.se.
Per Brolléus, radioprofil från Ljungby som är utlånad till Radio Halland där han har blivit poppis bland lyssnarna. Den 4 augusti släpps intervjun med honom i serien Sommarfrukostar i Laholm. Den går att se på hallandsposten.se och visitlaholm.se. Bild: Anna Olofsson

Han ska börja i Växjö igen den 17 augusti.

– Så är det tänkt, säger Per och skyndar in i stugan efter mer kaffe.

Den 4 augusti kan man höra honom i etern igen. Då är han den siste i raden av sommarens intervjuer i serien Sommarfrukostar i Laholm som i år körs digitalt. Utan att avslöja för mycket, så kommer hans program bli en hyllning till Halland.

– Det låter kanske underligt eftersom jag alltid har blivit betraktad som en urbota Ljungbybo.

Per och sambon har en marklägenhet i Ljungby. Det var när hon jobbade i Ljungby och Per bodde ensam i stugan i veckorna, som han flyttade radiostudion till stugan i tre månader.

– Cheferna tyckte jag skulle jobba hemifrån för att hålla mig frisk, så jag sände från stugan och det blev ett helt nytt arbetssätt. Jag skulle ju sköta allt själv och fokusera stenhårt. Dessutom blev jag avbruten av min katt Holger, skattar Per och berättar när Holger jamade högt och tydligt rakt in i mikrofonen mitt i en direktsänd intervju.

ANNONS
Katten Holger har inga planer på hålla sig undan bara för att husse Per gjorde om stugköket till en radiostudio.
Katten Holger har inga planer på hålla sig undan bara för att husse Per gjorde om stugköket till en radiostudio. Bild: Anna Olofsson

Nu har Per lyckats göra sig så populär hos radiolyssnarna här i väst, att de inte vill släppa honom. Men samma sak är det med smålänningarna. De tycker att han ska skynda sig tillbaka.

– Det är ju fantastiskt roligt. Man tror inte det är sant. Jag är smickrad så det står härliga till.

Vad är det som gör dig så poppis tror du?

– En lyssnare hörde av sig och sa att jag var folkets röst. Och det är ju ett fint betyg.

Du sa i en intervju för många år sedan, att du ville vara radions hovnarr och en nagel i ögat.

– Ja, jo den känslan finns kvar. Jag vill vända och vrida på allt, men jag har nog lugnat ner mig lite ju äldre jag blir.

Vad går du igång på allra mest som reporter?

Per funderar och blir faktiskt tyst en liten stund.

– Hm, det får inte vara förutsägbart. Då blir det tråkigt. Fast, även i en dötråkig nyhet går det att vända och vrida så att det blir intressant.

– Jag går i alla fall inte igång på skandaler så mycket. Men att få prata med vanligt folk som har något spännande att berätta, det är kul. Lyssnarna ska känna igen sig och de ska få svar på sina frågor.

ANNONS

Per gillar också att kliva rakt ut. Hans arbetssätt är vissa dagar att kliva rakt ut från redaktionen och se sig om efter en story. Utan något inplanerat.

– Det är ruskigt roligt att komma till en okänd liten ort och träffa folk och börja ställa frågor. Det är en otroligt kittlande känsla.Ställer man de där annorlunda frågorna så får man underbara storys. Att springa på det där är fantastiskt.

Han säger att han är vuxen numera eftersom han har både chips och konserver i skafferiet. Och ett välfyllt drickaförråd. Det hade han inte i yngre dagar.

Men bara för att man är vuxen, kan man ju inte alltid göra det man allra helst vill. Så frågan är om Per Brolléus kommer att färdas genom de småländska, mörka granskogarna på väg till jobb för evigt, eller om han kommer att ha Hallandsåsen som en vacker fondvägg hela dagarna.

– Vi får se vad som händer i framtiden, säger Per och funderar över var han skulle kunna cykla nästa gång. Än så länge är det ju semester ett litet tag till.

Per Brolléus älskar att cykla. Gärna snabbt. Det lättar på rastlösheten.
Per Brolléus älskar att cykla. Gärna snabbt. Det lättar på rastlösheten. Bild: Anna Olofsson

Namn: Per Brolléus

Ålder: 57

Familj: Sambo, två vuxna söner och katten Holger

Bor: Stugan i Skummeslövsstrand och marklägenhet i Ljungby

Yrke: Programledare på Sveriges Radio

Aktuell: Intervjuas i serien Sommarfrukostar i Laholm som släpps 4 augusti

Namnet Brolléus är taget och kommer från Pers pappa som kallades Brolle.

ANNONS