Tennis, fiske och överlevnadsläger lär det bli för Laholm unga i sommar. Men det finns plats för många fler sommarlovsaktiviteter. Kommunen hoppas att föreningarna ska hjälpa till med kostnadsfria sysselsättningar.
Tennis, fiske och överlevnadsläger lär det bli för Laholm unga i sommar. Men det finns plats för många fler sommarlovsaktiviteter. Kommunen hoppas att föreningarna ska hjälpa till med kostnadsfria sysselsättningar.

Pengar finns för aktivt sommarlov

Laholms kommun har fått över en halv miljon kronor att använda till gratis sommarlovsaktiviteter för barn och unga. Nu behövs hjälp från föreningarna för att tömma den kassan.

ANNONS
LocationLaholm||

I början av maj kom det glada beskedet att staten delar ut pengar för att kommunerna ska kunna erbjuda gratis aktiviteter under sommarlovet.

Laholms kommun fick lite mer än en halv miljon kronor, pengar som kommer att slussas vidare till de föreningar som ordnar något att göra för dem som är i åldern mellan 6 och 15 år.

Staten ställer som villkor att föreningsaktiviteten ska göras avgiftsfri för deltagaren, att den ska genomföras smittsäkert och rikta sig till både pojkar och flickor.

– Vi vill att det ska bli en lite roligare sommar i år. Nu har det varit tråkigt, med mycket hemmasittande, säger fritidsledaren Kalle Hansson.

ANNONS

Bara en förening har nappat hittills

Men hittills har bara en förening, Laholms tennisklubb, erbjudit sig att ordna sommarlovsaktiviteter.

– Föreningarna har inte varit på hugget. Det här kom ganska sent, och kanske har inte informationen gått fram, säger Kalle Hansson.

Nu är det dessutom bråttom. Sista ansökningsdag är satt till 27 maj, alltså på torsdag.

– Vi vill förstås att så många föreningar som möjligt ska ansöka, så att vi kan få användning för de här pengarna. Vi vill erbjuda så mycket som möjligt och så spridda aktiviteter som möjligt, säger Kalle Hansson.

Vad händer om en förening kommer med en ansökan efter 27 maj?

– Vi tittar på alla ansökningar. Det viktiga är att vi hinner få in det i vårt sommarlovsprogram.

Överlevnad och strandkul i sommar

Kommunen har redan spikat en del egna ungdomsaktiviteter som inte är beroende av föreningslivets insatser. Kulturskolan lär ut programmering och det blir också sommarteater.

– Vi fritidsledare har också planerat en massa grejor. Vi ska ha havsfiske i Öresund, en utflykt till Hallands Väderö och ett lite tuffare överlevnadsläger för högstadieelever. Vi kommer också att ha strandaktiviteter i Mellbystrand, där vi utgår från en container och man kan låna sådant som bollar och racketar, säger Kalle Hansson.

ANNONS