Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Gorm Kallestad

Pedagog fick inte gå av arbetsrättsliga skäl

Det fanns ingen anledning för kommunen att uppge arbetsrättsliga skäl när en förskolepedagog arbetsbefriades förra veckan.
– Det blev fel ordval, säger förskolechefen.

ANNONS
|

– Det har varit en fruktansvärt jobbig tid för mig. Mycket jobbigare än jag trodde att det skulle vara, säger pedagogen.

LÄS MER:Pedagog fick gå efter kritiska frågor

Hon sökte själv kontakt med förvaltningschefen Richard Mortenlind. I denna vecka fick hon svar och han ska då ha medgett att det var fel att säga så.

– Richard Mortenlind har sagt till mig att det var fel, men jag vill såklart att de dementerar det även till föräldrarna, säger förskolepedagogen.

Det bekräftar förskolechefen Jan Abrahamsson att det också kommer att göras.

– Rektorn använde fel uttryck och även föräldrarna kommer att få informationen om det, säger Abrahamsson.

ANNONS

Uppsagd och arbetsbefriad

Pedagogen hade sedan tidigare sagt upp sig och jobbade under sin uppsägningstid. En morgon i förra veckan var pedagogens konto på v-klass som de använder för bland annat dokumentation och föräldrakontakt avstängt. Någon timme senare blev hon hemskickad.

– Jag kunde inte checka in några barn och på expeditionen sa de att de inte visste vad som var fel men att det säkert bara vår något IT-bekymmer. Men jag förstod vid mötet att det inte var något teknikstrul det var frågan om, säger pedagogen.

Fick inte hämta sina saker

I samtal med HP hänvisade rektorn och förskolechefen till sekretess om enskilda personalärenden men bekräftade att det rörde sig om arbetsrättsliga skäl.

I början av veckan fick pedagogen ett nytt meddelande av sin rektor.

– Min önskan att hämta mina saker hade avslagits. De skulle skicka dem till mig istället. Jag blir så ledsen. Jag har massor av privata grejer där som jag såklart vill plocka undan själv, säger pedagogen och fortsätter:

– Jag har fått mycket stöd av mina gamla kollegor, men jag tycker att det är orimligt att ledningen kan gå ut med den här typen av information till föräldrarna utan att tala om för mig vad jag har gjort för fel.

ANNONS

Hur kommer det sig att hon inte fick plocka ihop sina privata tillhörigheter?

– Jag kan inte gå in i detalj på varför det har hänt, säger Jan Abrahamsson.

Det finns inga personalärenden registrerade på pedagogen förutom hennes egen uppsägning och det dokument som ger henne rätt till full lön och förmåner men arbetsbefriande under sin uppsägningstid. I dem finns inget som tyder på att hon skulle ha misskött sig eller varit illojal mot sin arbetsgivare.

ANNONS