En pedagog fick avsluta sin anställning under uppsägningstid. (Bilden är inte tagen på aktuell förskola)
En pedagog fick avsluta sin anställning under uppsägningstid. (Bilden är inte tagen på aktuell förskola) Bild: Andreas Hillergren/TT

Pedagog fick gå efter kritiska frågor

Under torsdagen fick en medarbetare på en förskola sluta med omedelbar verkan med motiveringen ”arbetsrättsliga skäl”
– Det är rätt allvarliga saker, förstod jag, säger pedagogen som säger sig inte ens ha fått säga hejdå till barn och kollegor.

ANNONS
|

Förskolepedagogen var på plats på morgonen men fick vid 10-tiden lämna förskolan igen.

– Jag fick inte samla ihop mina saker och inte säga hejdå. Jag var i chock efter mötet, säger pedagogen.

Hon berättar att hon fått veta av sin chef på onsdagen att hon skulle infinna sig på ett möte klockan nio på torsdagen. Anledningen skulle hon få veta vid mötet.

– Först bad jag om att få ha en kollega med mig, men det fick jag inte. Sedan skulle jag inte få veta vad mötet handlade om. Men då sa jag att jag inte skulle komma om jag inte fick svar. Hon sa då att mötet gällde mitt uppträdande i måndags.

ANNONS

Ifrågasättande kring covid-19-strategi

Pedagogen menar att hon varit ifrågasättande kring förskolans hantering av att ta in praktikanter under våren.

– Jag hade uppfattningen om att vi kunde säga nej, men fick höra att det var bestämt att vi skulle ha en gymnasieelev på sin praktik här. Eftersom kommunen gått ut och vädjat till föräldrarna att hålla sina barn hemma för att vi inte skulle ta in vikarier tyckte jag det kändes konstigt att ta in en gymnasieelev för praktik.

Huruvida kommunen har någon annan bild av det som inträffat får vi inte veta.

– Detta gäller arbetsrättsliga skäl och det är inget jag varken kan eller vill prata om, meddelar rektorn.

Arbetsbefriad med lön

I ett brev som undertecknats av rektorn och förskolechefen Jan Abrahamsson står det att pedagogen blivit arbetsbefriad under sin uppsägningstid på grund av arbetsrättsliga skäl.

– Jag visste inte att det var så de hade kallat det, men det är rätt så allvarliga saker förstod jag när jag googlade det. Det känns inte alls bra att de sagt så, det sa de inte till mig.

Men du hade redan sagt upp dig, varför då?

– Det är flera personliga anledningar och att jag inte tycker att jag kan bidra mer på den här förskolan.

ANNONS

En förälder som HP talat med menar att detta är en av många på den aktuella förskolan som säger upp sig på ett drygt år.

– Allt var jättefint och jättebra, med fantastiska pedagoger och underbar miljö. Men när det är såhär så vet vi inte vad vi ska tro. Varför slutar så många i personalen? Är det kommunen, är det barnen, är det organisationen? Är det chefen? säger föräldern och fortsätter:

– Förskolan ska vara en trygg plats för barnen och när den byter ut personal så ofta så blir det rörigt för dem. Om det händer mycket i deras liv i övrigt ska förskolan vara en trygg plats. Det kan inte vara normalt att det byts ut personal så mycket.

Abrahamsson inte enig

Att det skulle vara hög personalomsättning på förskolan är dock något som Jan Abrahamsson tillbakavisar.

– Min bild är inte att det är större utbyte av personal där än på andra förskolor i kommunen. Vi har generellt svårt att rekrytera till ytterområdena i kommunen.

ANNONS