Pausad personalvaccinering återupptas – med annat vaccin

Efter en månads paus ska vaccineringen av kommunens vårdpersonal återupptas. Men nu blir det inte längre med Astra Zenecas vaccin.

ANNONS
LocationLaholm||

Hälften av Laholms kommuns prioriterade personal, 530 av cirka 1 000 personer som arbetar vårdnära, hade fått sin första dos när Folkhälsomyndigheten 16 mars beslutade om ett uppehåll i användningen av Astra Zenecas vaccin mot covid-19. 307 anställda hade fått två doser.

Bokning öppnas

All personalvaccinering i Laholm stoppades omedelbart. Nu ska kommunen öppna bokningen för personal igen.

– De som var bokade vecka 11 och 12, när vi avbröt, bokas nu om och får nya tider. Det är ungefär 120 personer. Så fort de är klara kommer övrig personal i fas 1 och 2 att kunna boka på sig igen, säger Eva Müller, vaccinsamordnare på Laholms kommun.

ANNONS

Enligt besked Eva Müller fått från regionen blir det Pfizer Biontechs vaccin som ska erbjudas vårdpersonalen.

Oro för biverkningar

Kommunen vet inte hur stor andel som vill ha sprutan.

– Vi har inte gjort någon undersökning på detta. Jag har en magkänsla av att det kommer att boka på lite fler nu än om vi hade fortsatt med Astra Zeneca. Vi hör ju hur allmänheten reagerar kring Astravaccinet och blir tveksam. Det har inte rapporterats några sådana allvarliga biverkningar av Pfizers vaccin, säger Eva Müller.

LÄS MER:Sjuksköterska varnar för Astra Zenecas vaccin

LÄS MER:Sjukhuspersonalen vaccineras – trots larm om biverkningar

Vaccin till vikarier

Astra Zenecas vaccin används numera i Sverige bara för att skydda personer som är 65 år och äldre, på grund av ovanliga men allvarliga biverkningar i några få fall i lägre åldersgrupper.

Det gör det svårare att hinna klart före sommaren.

– Vi hoppas att vi ska ha gett alla som vill ha dos 1 i slutet av vecka 19.

Coronavaccin ska också erbjudas till semestervikarier inom kommunens äldreomsorg, hemtjänst och LSS.

– Tanken är att vi ska vaccinera semestervikarier innan de börjar, i den mån vi hinner. Det är svårt att rekrytera omvårdnadspersonal. Många är förmodligen vaccinerade redan om de varit inne och jobbat timmar, säger Eva Müller.

LÄS MER:Halland ligger i framkant med andel vaccinerade

LÄS MER:Undersköterskor upprörda att chefer vaccinerats före

ANNONS