Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Passagerare död efter bil krockade med hus

Passageraren har avlidit och föraren är allvarligt skadad i olyckan där en bil körde in i ett bostadshus i Vallberga. Båda de unga männen kommer från södra Halland.

Boende i huset larmade räddningstjänsten strax efter klockan halv nio på måndagskvällen, efter att ha hört bilen träffa deras bostad på Kövlingevägen mitt i Vallberga.

– Det ska ha varit en våldsam krasch, säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg.

Passageraren fastklämd

Han berättar att föraren i bilen slungades ut under kraschen. Passageraren blev fastklämd och behövde klippas ut ur bilvraket av räddningstjänsten.

Både föraren och passageraren kördes med ambulans till akuten i Halmstad.

På tisdagen bekräftade polisen att passageraren, en 19-årig man, har avlidit av sina skador. Anhöriga är underrättade. Föraren, en 21-årig man, vårdas på sjukhus men uppges inte ha livshotande skador.

Vållande till annans död

Polisen utreder ärendet som vårdslöshet i trafik och vållande till annans död.

– Vi vet bara att en person framför personbilen och en passagerare sitter bredvid. Av någon anledning tappar man kontrollen över fordonet, mejar ner en lyktstolpe, kommer in i en trädgård och sedan tar färden slut när man krockar med det här huset. Skadorna blir så allvarliga att passageraren avlider, säger Andreas Gabrielsson, förundersökningsledare vid polisen.

Vi har inte kunnat höra föraren, av naturliga skäl eftersom han vårdas på sjukhus för sina skador.

Polisen har i nuläget inga vittnesuppgifter om olyckan.

– Vi har inte kunnat rikta brottsmisstankarna mot någon. Vi har inte kunnat höra föraren, av naturliga skäl eftersom han vårdas på sjukhus för sina skador, säger Andreas Gabrielsson.

Det finns ingen misstanke om rattonykterhet.

Omfattande utredning

Polisen har tagit bilen i beslag. Den ska undersökas på olika sätt.

– Först en teknisk undersökning, för att ta reda på om det kan vara eventuella fel eller brister som kan förklara olyckans uppkomst.

Utredarna tänker också försöka bygga en digital rekonstruktion, där olycksförloppet simuleras.

– Vi anar att hastigheten har varit relativt hög. Vi tror att det har gått fort och ska vi kunna styrka det behöver vi göra någon form av rekonstruktion, säger Andreas Gabrielsson.

Långa sladdspår

Bilen kom från Laholmshållet och körde söderut in i samhället, där det är 40. Sladdspår från bildäcken börjar cirka hundra meter före olycksplatsen.

Långa sladdspår tyder enligt polisen på hög hastighet. Bild: Jonatan Gernes
Långa sladdspår tyder enligt polisen på hög hastighet. Bild: Jonatan Gernes

Strax efter bron över Edenbergaån kröker vägen vänster. I kurvan har bilen kommit ut för långt till höger och i ett försök att styra upp på vägbanan igen har den girat över på vänster sida. Där for bilen av vägen och körde rakt på en lyktstolpe, genom ett staket och krockade mot fasaden på ett bostadshus.

– Den typen av spår uppkommer sällan om du kör i 30 kilometer i timmen, om jag uttrycker mig så, säger Andreas Gabrielsson.

LÄS MER: Personbil körde in i hus vid Vallberga

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här