Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fritt blås på Stortorget. När Hallandsposten testade det fria wifi-nätverket LAHOLM_OPEN på torget nådde vi som mest en hastighet på 25 Mbit/s enligt appen Bredbandskollen. Bild: Evelina Gunnarsson
Fritt blås på Stortorget. När Hallandsposten testade det fria wifi-nätverket LAHOLM_OPEN på torget nådde vi som mest en hastighet på 25 Mbit/s enligt appen Bredbandskollen. Bild: Evelina Gunnarsson

Passa på – nu kan du surfa fritt på kommunens öppna nätverk

Över sommaren bjussar Laholms kommun på gratis internet i centrum, på stranden och i de flesta småorter.
– Vi släcker ner det vid skolstarten eller strax därefter, säger Conny Ottosson, IT-chef

Sedan slutet av juni kan vem som helst att ansluta sig till Laholms kommun öppna nätverk och surfa gratis, utan krav på inloggning.

Anledningen till att kommunen för första gången sedan 2017 släpper på gratissurfandet igen är att besökarna vid det nya aktivitetsområdet nedanför Strandhotellet i Mellbystrand skulle få tillgång till wifi.

Men då signalen skickas ut vid kommunens samtliga 850 accesspunkter blir följden att många, många fler än de som hänger kring hoppkudden kan surfa fritt.

Utöver vid Laholms torg och stranden i Mellbystrand finns accesspunkter vid de flesta kommunala byggnader, skolor och äldreboenden.

Alltså går det just nu även att surfa fritt i Ahla, Hishult, Våxtorp, Lilla Tjärby, Skottorp, Knäred, Veinge, Vallberga, Ränneslöv och Allarp.

– Eftersom skolorna är stängda belastas inte driften alls, men tanken är att det går tillbaka till det vanliga efter sommaren, säger Conny Ottosson, IT-chef på Laholms kommun.

En av de drivande krafterna bakom att besökarna vid hoppkudden i Mellbystrand skulle få tillgång till gratis wifi under sommaren var kultur- och utvecklingschefen Andreas Meimermondt.

– Jag är väldigt glad över det här, det är en service som jag tycker vi ska kunna erbjuda våra kommuninvånare och besökare. Utifrån min roll skulle jag helst se att det skulle permanentas, men jag har inte insikt i de praktiska och tekniska detaljerna, säger Andreas Meimermondt.

Senast Laholms kommun hade ett nätverk som inte krävde inloggning var sommaren 2017 och några månader framåt.

Problemet då var att nätverket nyttjades lite väl flitigt och belastningen blev för hög. I nuläget är det inte aktuellt med en permanent lösning.

– Den frågan har inte väckts hos oss. Och jag vet inte hur viktigt det är längre när många har tillgång till mycket mobilsurf, säger Conny Ottosson.

Att laholmarna själva, turisterna i centrum och badgästerna i Mellbystrand har kunnat surfa fritt på nätet ända sedan slutet i juni har inte marknadsförts alls av kommunen.

På både turistbyrån och medborgarservice kommer det som en nyhet när HP ringer upp.

– Det hade varit toppen att veta, säger Jeanette Poulsen på medborgarservice.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!