Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En liten bild på Gary Krabb jämte Inger Reinfeldt på Trygghetspartiets Facebook är nu det enda som vittnar om att Krabb var partiets högste ledare fram till sin avgång 9 augusti. Bild: Trygghetspartiet
En liten bild på Gary Krabb jämte Inger Reinfeldt på Trygghetspartiets Facebook är nu det enda som vittnar om att Krabb var partiets högste ledare fram till sin avgång 9 augusti. Bild: Trygghetspartiet

Partiledaren avgick efter TP-schismen i Laholm

När Trygghetspartiet i Laholm slets itu efter infekterade strider blev det också slutet för partiledaren Gary Krabb.
– Det känns som att SPI-folket håller ihop, säger Nya Trygghetspartiets Inger Reinfeldt.

I mitten av juli splittrades Trygghetspartiet i Laholm i två delar. Partiet, som har sitt ursprung i pensionärspartiet SPI, har lidit av interna slitningar sedan valet 2018.

Stridigheterna kulminerade när partiets Norrköpingsbaserade riksordförande Gary Krabb i ett mejl till Trygghetspartiet Laholm krävde att den lokala ordföranden Ingeborg Oléni skulle uteslutas.

Detta ser ut att ha blivit Krabbs fall.

Ingeborg Oléni brandtalade på Rökeriet inför 20 medlemmar i ”gamla” Trygghetspartiet om att inte ge upp kampen för att fortsätta med politiken i Laholm. Bild: Henrik Williamsson
Ingeborg Oléni brandtalade på Rökeriet inför 20 medlemmar i ”gamla” Trygghetspartiet om att inte ge upp kampen för att fortsätta med politiken i Laholm. Bild: Henrik Williamsson

– Var är Gary Krabb? Han har plockat bort sitt namn och sin bild från partiets hemsida, sade Ingeborg Oléni när ”gamla” Trygghetspartiet Laholm höll medlemsmöte på Rökeriet på torsdagen.

LÄS MER: Trygghetspartiet slets itu efter personstrider

LÄS MER: Reinfeldt: ”Turbulent sedan 2018”

Partiledaren helt försvunnen

Gary Krabb är faktiskt närmast spårlöst försvunnen. Han svarar inte i telefon och verkar ha blockerat samtal från Hallandsposten. En suddig bild på Trygghetspartiets Facebooksida från 7 mars är det enda som antyder att han varit ledande i partiet.

När HP på torsdagen ringer fullmäktigeledamoten Inger Reinfeldt, som är kassör i rikspartiet och har bildat föreningen Nya Trygghetspartiet i Laholm, svarar hon till en början kryptiskt om varför Gary Krabb försvunnit.

– Det är ju något huvud som måste rulla, säger Inger Reinfeldt som bekräftar att partiledaren avgått.

Reinfeldt skriver kort därpå i ett mejl att Gary Krabb bara satt på ett år, att partiet inte kunde ha sin stämma i mars och att Krabb nu bestämt sig för att avgå ”av personliga skäl”. Avgången, skriver Reinfeldt, hade han ”bestämt sedan tidigare”.

Det här går ju inte ihop med vad du sade i telefon?

– Nej, men jag väljer att svara så, för jag vill inte ha något tjafs med gamla Trygghetspartiet, säger Inger Reinfeldt.

Men att Krabb har avgått, har det med bråket i Laholm att göra?

– Njae, vi skulle ju byta ordförande men det blev inte i mars. Men det finns ju ett gammalt SPI. Det känns som att SPI-folket håller ihop och därför har det blivit så här.

– Jag kan säga så mycket som att de lokala föreningarna inte är överens med partistyrelsen och då har han valt att avgå.

Menar du andra lokala föreningar än Laholm?

– Det finns några andra som sympatiserar med Trygghetspartiet i Laholm.

Gamla partiet tänker kämpa vidare

De ”gamla” trygghetspartisterna samlade 20 medlemmar på mötet på Rökeriet.

Ledningen, med ordförande Ingeborg Oléni i spetsen, tänker ta strid för att deras partiförening ska vara det enda Trygghetspartiet i Laholm och för att Inger Reinfeldt efter splittringen ska betraktas som politisk vilde.

Oléni säger att laholmarna bjöd in Gary Krabb för diskussion om stridigheterna, men att han aldrig svarade.

Trots allt som hänt utesluter Oléni inte att den lokala partiföreningen skulle kunna återinträda till rikspartiet i framtiden.

– Vi stänger inga dörrar. Men förutsättningen är att det möbleras om. Att vi får ett riksparti värt namnet, en riksstyrelse som kan hantera olika frågor och som tycker om sina medlemsföreningar, säger Oléni.

Men en försoning med Inger Reinfeldt ser ut att vara långt borta?

– Det är nog inte aktuellt som jag ser det i dag.

LÄS MER: Ny styrelse startar upp nytt parti i Laholm

LÄS MER: Nya Trygghetspartiet verkar vinna fajt om att få styra i Laholm

LÄS MER: Reinfeldt kan fortsätta kalla sig (TP)

LÄS MER: Nytt parti lär få använda TP-namnet i nästa val

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här