Paret har drivit möbelföretag i över 50 år

I över 50 år har Roy och Christina Karlsson drivit möbelföretaget Bröderna Karlssons fritidsmöbler i Norra Össjö. Roy har precis fyllt 80 år och tillverkat runt 200 000 möbler.
– Detta är min hobby. Det finns inget roligare än att gå ut i verkstaden, säger Roy Karlsson.

ANNONS
LocationLaholm|
|

I den halländska skogen i Norra Össjö utanför Hishult befinner sig de lokala kändisarna Roy och Christina Karlsson. Sedan 1970-talet har de tillsammans drivit möbelföretaget Bröderna Karlssons fritidsmöbler från deras hem och sålt möbler till både hallänningar och kungligheter, i alla fall prins Bertil. Kontoret, verkstaden och vardagsrummet har bara några meters gångavstånd och kärleken till arbetet är den samma som för 50 år sedan.

Sedan elvaårsålder har Roy Karlsson arbetat med möbeltillverkning, från möbelindustrin i Markaryd till möbelförsäljning på Lilla torg i Halmstad.

– Här sitter ingen och rullar tummarna. Alla gör någonting, säger Roy.

När han träffade sin fru Christina bestämde de sig för att skapa egna utemöbler från grunden i Norra Össjö. Med Roy som tillverkar möblerna och Christina som designar och syr dynorna fick radarparet företaget att växa.

ANNONS

Torghandeln

Lilla torg i Halmstad blev en viktig plats för försäljningen där även parets son Glenn Ridderberg fick vara med och sälja och träffa kunderna. Torghandeln var stor under 70- och 80-talet men efter några år blev det för omständligt att transportera möblerna. I dag sköts affärerna i hemmet där kunderna blir bjudna på kaffe och goda samtal.

Roy Karlsson på Lilla torg i Halmstad under 1970-talet.
Roy Karlsson på Lilla torg i Halmstad under 1970-talet. Bild: Hallands konstmuseum

Under 1990-talet hade företaget runt 30–40 anställda men i takt med ökad massproduktion av möbler runt om i världen i slutet på 90-talet blev det hårdare konkurrens.

– Varför köra jorden runt och hämta en platsmöbel när jag sitter här och gör trämöbler, frågar sig Roy.

I dag driver paret företaget helt själva. Många företag i trakten har fått lägga ner men dagligen ringer kunder för att beställa allt från dynor till möbler hos Roy och Christina. Kundkretsen sträcker sig från Ystad till Haparanda och även till Finland, Norge och Danmark.

Christina Karlsson designar och syr alla dynorna till utemöblerna.
Christina Karlsson designar och syr alla dynorna till utemöblerna. Bild: Rut-Anna Nilsson

– Vårt mål är att tillverka och sälja direkt till kunden. Bara för att alla ska ha en riktig möbel för en bra peng, säger Christina.

Viktigt med hållbarhet

Det är inte bara passionen för möbeltillverkning som sitter kvar. Arbetet för miljön, hållbarhet och kvaliteten har alltid funnits hos Roy och Christina.

ANNONS

– Vi har alltid brunnit för miljön och varit miljömedvetna. Vi har inget spill från våra furumöbler och använder därför andra företags spill i vår tillverkning, säger Roy.

I takt med ökad konkurrens driver paret företaget ensamma idag.
I takt med ökad konkurrens driver paret företaget ensamma idag. Bild: Rut-Anna Nilsson

Paret har även lyckats att marknadsföra företaget genom den så kallade mun-mot-mun-reklamen som Roy kallar det. Förutom någon enstaka annons i tidningen förlitar sig paret på kundernas lovande ord om möblerna.

Passionen för hantverket

Roy som precis har fyllt 80 år berättar vad som får honom att fortsätta att tillverka möblerna.

– Det är mitt kall. Detta är min hobby. Det finns inget roligare än att gå ut i verkstaden, säger Roy.

Roys driv för möbeltillverkning gör jobbet till en hobby.
Roys driv för möbeltillverkning gör jobbet till en hobby. Bild: Rut-Anna Nilsson

För att köpa en möbel behöver man inte bara betala för den, man måste förstå hur man tar hand om den. Om en kund inte kan ta hand om möbeln kan den bli svår att sälja.

Roy får gåshud bara när han berättar om en ek han gjorde till ett bord. Passionen för hantverket är starkt och får Roy att fortsätta med sitt arbete. Varje möbel är noggrant tillverkade och varje små detalj räknas.

– För oss är detta ett yrke men för dem är det en livsstil, säger sonen Glenn.

LÄS MER:Brafab flyttar till Markaryd

LÄS MER:Efter 42 år – möbelbutik stänger

ANNONS