Polisen kan inte binda kvinnan till att ha tänt på husvagnen. Däremot ska kvinnan ha hotat ägarna att elda upp den om de inte betalade pengar.
Polisen kan inte binda kvinnan till att ha tänt på husvagnen. Däremot ska kvinnan ha hotat ägarna att elda upp den om de inte betalade pengar. Bild: arkiv

Paret blev hotat – sedan brann deras husvagn

Husvagnen i Knäred brann upp. Vem som tände på är det ingen som vet. Men åklagaren är säker på vem som hotade att antända gasolen – för att pressa ägarna på pengar.

ANNONS
LocationKnäred||

Förra sommaren fick Laholms kommun klagomål på att det uppstått en olovlig camping med bilförsäljning vid återvinningsstationen i Knäred. Trafikverket, som äger marken, fick till slut ta hjälp av polisen att avhysa bosättarna från platsen.

Kvar fanns skrotbilar, skräp och en utbrunnen husvagn som ska ha använts som kontor för bilhandeln.

Kommunen fick förra sommaren klagomål på att folk campade samt kissade och bajsade vid återvinningsstationen i Knäred.
Kommunen fick förra sommaren klagomål på att folk campade samt kissade och bajsade vid återvinningsstationen i Knäred. Bild: arkiv

Släktfejd

Bakom husvagnsbranden ligger en släktfejd, misstänker åklagare och polis. En 52-årig kvinna från Nässjö har nu åtalats för att ha hotat och försökt utpressa ett par av de tillfälliga bosättarna i Knäred.

– Hon har ringt och hotat att husvagnen ska brinna ner. Vi kan inte säga att hon tänt eld på den, men hon hotade att göra det eller antända gasolen, säger kammaråklagare Eva Lotta Swahn.

ANNONS

Hoten har framförts i telefon och sms. 14 augusti fick en kvinna höra: ”gå och kolla under bilen, där finns en bomb”. Två dagar senare gällde det att husvagnen skulle brinna och att kvinnan skulle styckas med motorsåg. Syftet ska ha varit att få paret att betala 150 000 kronor.

På senhösten gick ett par Knäredsbor ut i tidningen och påpekade hur tråkigt det såg ut att den utbrända husvagnen samt annat skrot och skräp fått ligga kvar efter att bosättningen avhysts.
På senhösten gick ett par Knäredsbor ut i tidningen och påpekade hur tråkigt det såg ut att den utbrända husvagnen samt annat skrot och skräp fått ligga kvar efter att bosättningen avhysts. Bild: arkiv

”Bara en bråkdel”

Enligt åklagaren handlar saken om familjer som bötfällt varandra och haft privata rättegångar.

– Det har varit bråk om många olika saker mellan personer i olika konstellationer. Det är oerhört komplext och svårt att förstå. Det som landat hos polis, åklagare och nu domstolen är bara en bråkdel av allt, säger Eva Lotta Swahn.

Trots trasslet anser hon att bevisläget mot 52-åringen är gott. Bland annat har polisen fått inspelade telefonsamtal från de inblandade.

LÄS MER:Klagomål på kiss och bajs vid återvinningsstation

LÄS MER:Trafikverket ber polisen köra bort olovliga campare

LÄS MER:”I Laholm hade det aldrig fått stå kvar”

ANNONS