Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det fanns gott om dricka hemma hos paret. Polisen tog över 1 200 burkar öl och närmare 100 flaskor vodka i beslag vid tillslaget våren 2018. Bild: Polisens förundersökning
Det fanns gott om dricka hemma hos paret. Polisen tog över 1 200 burkar öl och närmare 100 flaskor vodka i beslag vid tillslaget våren 2018. Bild: Polisens förundersökning

Par som sålde alkohol blev dömda till slut

Mer än tre år efter att paret greps för olaglig försäljning av alkohol föll domen. Parets straff blir nu lindrigare på grund av åklagarnas senfärdighet.

En dag i mars 2018 spanade polismän på en adress i Knäred, där polisen fått veta att det försiggick olaglig alkoholförsäljning.

Poliserna fick se hur kunder kom tomhänta och lämnade platsen med alkohol som öl och vodka.

LÄS MER: Polisen avslöjade spritbutik hemma hos par

Mannen i huset, i dag 58 år gammal, stoppades och greps när han var ute och körde. På hans hemadress blev det plötsligt brått att lasta om stora mängder alkohol från garaget och in i en bil. När polisen då slog till greps även mannens hustru.

Misstänkte mannen erkände

Rättegången har hållits nu under våren. 58-åringen medgav i rätten att han smugglat in öl och sprit från Polen och sålt detta i Knäred för att tjäna några tusenlappar per månad. Hustrun, uppgav han, hade bara lämnat ut alkohol till kunder just denna marsdag.

Halmstads tingsrätt trodde inte på att fruns inblandning varit så liten. Mannen dömdes för smuggling och försäljning till villkorlig dom och 70 dagsböter på sammanlagt 21 000 kronor. Hustrun fick 100 dagsböter till en summa av 8 000 kronor.

Brottens straffvärde var egentligen högre. Men tingsrätten satte ner påföljderna och gav i domen en känga till åklagarmyndigheten.

De åtalades rättigheter kränkta

Dröjsmålet att väcka åtal är enligt domstolen ”så betydande att [de åtalades] rätt enligt Europakonventionen till rättegång inom skälig tid har kränkts”, skriver tingsrätten som också påpekar att domstolen flera gånger under årens lopp gjort påstötningar till åklagarna om målet.

”Åtal borde ha väckts i vart fall under andra halvan av 2019”, skriver tingsrätten.

En av parets bekanta drabbas också av senfärdigheten. Han anses inte ha varit kund, och får nu tillbaka de 22 öl som togs i beslag. Men burkarnas bäst före-datum lär ha gått ut vid det här laget.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här