Frågan om faderskap avgjordes genom en genetisk utredning på Rättsmedicinalverket. Barnets och mannens DNA matchade fullständigt.
Frågan om faderskap avgjordes genom en genetisk utredning på Rättsmedicinalverket. Barnets och mannens DNA matchade fullständigt. Bild: Jessica Gow/TT

Pappa ville inte ta på sig faderskap – sade att mamman är lesbisk

En man från Laholm hävdar att han inte kan vara pappa till barnet eftersom mamman är lesbisk och de inte har haft sex. Men DNA-analysen är säker till 99,999 procent.

ANNONS
LocationLaholm||

Faderskapsmålet har nyligen avgjorts i Växjö tingsrätt. Frågan var om laholmaren, en man i 40-årsåldern, är pappa till det 1,5 år gamla barnet.

Det hävdar mamman. Hon träffade mannen i början av 2019. De hade, enligt henne, ett förhållande till och med juli samma år. I november föddes sonen.

Riskerar utvisning

Mannen bestrider faderskap. Han påstår att kvinnan försöker få honom att ta på sig faderskapet på grund av att hon har ett utvisningsbeslut och riskerar att fara illa om hon inte får stanna i Sverige med hjälp av familjeanknytning.

Enligt honom har de inte haft en sexuell relation. Till stöd för påståendet har han uppgett till domstolen att kvinnan är lesbisk och att de bara varit vänner, vilket en bekant till honom påstås kunna intyga. Kvinnan fick bo hos mannen då hon hade en tuff tid hos sin flickvän.

ANNONS

Extremt hög sannolikhet

Tingsrätten beslutade att prover skulle tas för att fastställa eventuellt släktskap mellan mannen och barnet.

Av rapporten från Rättsmedicinalverket framgår att det är genetisk överensstämmelse mellan barnet och mannen i samtliga undersökta DNA-markörer. Sannolikheten att laholmaren är far till barnet beräknas till 99,999 procent.

Därmed är saken avgjord, anser tingsrätten. Vad mannen har sagt ändrar inte rättens bedömning. Han är pojkens pappa.

LÄS MER:Domstol bekräftar: 43-åring är son till Julio Iglesias

ANNONS