Den unga pojkens berättelse innehöll få detaljer och oklara uppgifter. Halmstads tingsrätt ansåg att bevisen var för svaga för en fällande dom.
Den unga pojkens berättelse innehöll få detaljer och oklara uppgifter. Halmstads tingsrätt ansåg att bevisen var för svaga för en fällande dom. Bild: HENRIK MONTGOMERY

Pappa frias för misshandel av sexårig pojke

En pappa i Laholms kommun åtalades för upprepad misshandel av sin sexårige son. Men pojkens vittnesmål räckte inte som bevis i rätten.

ANNONS
LocationLaholm||

Efter skolstarten i höstas berättade pojken, som då fyllt sju, för sin lärare att hans pappa slog honom.

Skolan gjorde en orosanmälan till socialtjänsten, som inledde en utredning.

Berättade för socialen

I barnsamtal hos socialtjänsten berättade pojken igen om att hans pappa slog honom. Det ska ha skett i deras bostad vid fyra tillfällen under året. Pappan ska i olika situationer ha slagit pojken på benen och i ryggen.

Pappan nekade till detta och fick medhåll av mamman som aldrig sett honom utöva våld mot sonen.

Mot sitt nekande åtalades mannen för att ha misshandlat sin son vid fyra tillfällen.

Vid rättegången spelades ett videoinspelat förhör med pojken upp. Där berättade pojken att pappan slagit honom allt från 150 till 40 gånger. Eller tre.

ANNONS

Svag bevisning

Halmstads tingsrätt konstaterar i sin dom att barn i pojkens ålder kan ha svårt att redogöra utförligt för vad som hänt och särskilja olika händelser. Men förhöret innehåller inga detaljer och uppgifterna som pojken lämnat är oklara, utan att ha följts upp med följdfrågor.

För fällande dom krävs, enligt rätten, stark stödbevisning. Vittnesmålen från socialsekreteraren och läraren om vad pojken berättat för dem anses inte nog.

Sammantaget är det inte bevisat att pappan har begått gärningarna, fastslår domstolen. Han frikänns därför från åtalet.

LÄS MER: Styvpappa åtalas för spark mot elvaåring

ANNONS