Stefan Svensson driver Skottorps Mejeri som haft ett riktigt rekordår.
Stefan Svensson driver Skottorps Mejeri som haft ett riktigt rekordår. Bild: Evelina Gunnarsson

Pandemin fick gårdsbutikerna att blomstra

I våras satte coronapandemin stopp för gårdsbutikerna. Men snabbt vände läget och utvecklades till en av de bästa somrarna för lokalproducenterna.

ANNONS
LocationVåxtorp, Ahla, Skottorp|
|

I mars 2020 tvärnitade verksamheten på Skottorps Mejeri men bara någon månad senare hade mycket vänt till det positiva.

– Jag drog öronen åt mig tidigt och valde att korttidspermittera oss tre anställda. I samma stund blev vi av med en legotillverkning åt ett annat företag. Men vi var permitterade en månad sen behövde vi jobba, säger Stefan Svensson, platschef på Skottorps Mejeri.

Ökning med 150 procent

Covid-19 tillsammans med taskigt väder i juli gav i stället en rekordsommar för Skottorps Mejeri. Under juli månad ökade omsättningen med 150 procent. Det gäller bara försäljningen i gårdsbutiken där man bland annat sålde sin nya grillost, Skottorps Nofva.

ANNONS
Mikael Ivansson och Brigitte Fitzner på Dönardalens delikatesser gör om lammsläppet 2020 till öppen gård under en helg.
Mikael Ivansson och Brigitte Fitzner på Dönardalens delikatesser gör om lammsläppet 2020 till öppen gård under en helg. Bild: Evelina Gunnarsson

På Dönardalens delikatesser i Våxtorp har försäljningen i gårdsbutiken gått bättre än någonsin.

– Folk har varit hemma och semestrat. Vi har aldrig haft så många kunder som säger ”åh vad trevlig butik, här har jag aldrig varit” säger Brigitte Fitzner som driver företaget med sin man Mikael Ivansson.

I somras uteblev dessutom danskar och tyskar, men i stället hittade fler från trakten till butiken. Många valde att lägga pengarna på mat när det inte gick att resa och dessutom hittade fler äldre till butiken.

– De känner sig trygga här. När det kommit mer folk har man bett dem vänta utanför och folk hjälper till att hålla avstånd, säger Brigitte Fitzner.

Inställda marknader är största tappet

Omsättningen under sommaren ökade med 40 procent medan Brigitte tror att den totala omsättningen kommer minska med 10-15 procent. Inställda marknader står för det största tappet.

På Ahla mossens vilthägn har försäljningen ökat både i butiken och ute på rekoringar i södra Halland och norra Skåne.

Vivianne Albjär på Ahlamossens vilt kunde dra fördelar av sin utomhusrestaurang i coronapandemin.
Vivianne Albjär på Ahlamossens vilt kunde dra fördelar av sin utomhusrestaurang i coronapandemin. Bild: Carina Nilsson

– I mars-april dog allt. Sen förstod folk att de ska leva med detta länge och då blev gårdsbutikerna och rekoringen ett gott alternativ till de vanliga butikerna.

Succé för utomhusrestaurang

Deras utomhusrestaurang föll väl ut i pandemitider. Dessutom ordnade de flera smakcyklingar med andra lokala producenter. Allt som allt har omsättningen ökat med 25 procent.

ANNONS

Kunde du tänka dig detta i början på året?

– Då var man ju livrädd. Framför allt när vi hade satsat på restaurangen med maskiner och folk. Vi hade mycket bokningar med pensionärsresor, men det bara dog och blev helt tyst, säger Vivainne Albjär.

För såväl Ahla mossens vilthägn som för Skottorps Mejeri och Dönardalens delikatesser har Rekoringen haft betydelse. Stefan Svensson summerar 2020 såhär:

– Det är vår grillost Nofva och rekoringen. Det är enkelt att se plusfaktorerna där. Jag är glad över rekoringen, det är någon som är här för att stanna. Det är viktigt med lokalroducerade varor och vi måste bli mer självförsörjande, säger han.

ANNONS