Pampig märkning av Edenberga brandstation

Numera är brandstationen uppmärkt som byggnadsminne. Landshövdingen fattade skruvmejseln och tog ett stabilt tag när skylten skruvades upp på fasaden.

ANNONS
|

Solen log mot Edenberga när brandstationen skulle få sin invigning som byggnadsminne. Ett 60–tal personer hade samlats i går förmiddag för ceremonin.

- Det hade vi aldrig kunnat räkna med när vi började med ett möte i bygdegården för några år sedan, säger Karin Sjöström, sekreterare i Edenberga frivilliga brandkår.

Som talare återfanns bland annat kommunstyrelsens ordförande, Elisabeth Babic (M), som hade sällskap av de två andra kommunalråden. Men även Judy Larsen från Byggnadsminnesföreningen talade. Men huvudakten var chefen för länsstyrelsen som beslutat om utmärkningen.

- Jag har sett fram emot detta, jag har redan överlämnat diplom till er för ert arbete och får nu vara med när det blir ett av Hallands byggnadsminnen, säger landshövdingen Lena Sommestad, och fortsätter:

ANNONS

- Den frivilliga brandkåren var ett sätt att bygga vårt samhälle, med gemenskap och en tanke att man hjälps åt. Utan föreningens arbete hade det inte gått att bevara byggnaden, säger hon.

När HP uppmärksammade ceremonin i måndagstidningen med en intervju av föreningskassören Lasse Sjöström, sade denne skämtsamt att landshövdingen själv skulle skruva upp skylten. Något som hövdingen inte var vidtalad att göra, men som blev verklighet, när Lena Sommestad troget greppade skruvmejseln och satte upp plaketten.

- Du var riktigt duktig på att skruva ju, säger Lasse Sjöström till landshövdingen.

På plats fanns även de som använt den lilla brandstationen i skarpt läge, långt innan det blev en museibyggnad. Fem som arbetat som deltidsbrandmän fanns i publiken. En av dem var Stig Björk.

- När det blev Laholms kommun och larmen slutade komma här, det var runt 1972–73, då slutade också verksamheten. Det är kul att det läggs ner sådant arbete och fantastiskt att de kunnat bevara det, säger Stig Björk.

ANNONS