Tångens skräck. Den gula hjullastaren med Ove Malm vid spakarna för en ständig kamp mot tång och annat skräp på stranden. Maskinen passar dock bäst på kompakt strand. I Mellbystrand, där sanden är lösare, används i stället en traktor som inte riskerar att köra fast.
Tångens skräck. Den gula hjullastaren med Ove Malm vid spakarna för en ständig kamp mot tång och annat skräp på stranden. Maskinen passar dock bäst på kompakt strand. I Mellbystrand, där sanden är lösare, används i stället en traktor som inte riskerar att köra fast.

Ove håller stranden fri från skräp

I över 15 år har Ove Malm sett till att hålla kommunens långa strand fin och fri från tång. – I år är det inte så farligt, det känns som att det har minskat både med tång och med skräp, säger han.

ANNONS
|

Klockan är strax före halv nio på morgonen och nedanför Vallbergavägen i Skummeslövsstrand jobbar kommunens strandpersonal med att fixa stranden fin. Det blåser rejält och vågorna skummar på havet, men prognosen lovar fint väder de kommande dagarna vilket brukar locka badsugna till den tolv kilometer långa stranden.

När det är högsäsong töms papperskorgarna varje dag. Tång, alger och skräp som ligger vid strandkanten rensas undan vid behov.

Just den biten sköter Ove Malm. Till sin hjälp har han en stor, gul hjullastare med enorm uppsamlingsförmåga i fronten. Genom åren har det blivit oräkneliga antal vändor fram och tillbaka på stranden.

ANNONS

– Jag har nog kört i 15–20 år. Ja, över 15 i alla fall, säger Ove, som sköter sina strandsysslor tidigt på morgonen för att hinna undan innan badgästerna kommer.

– De vill ju inte ha mig körande här, säger han med ett leende.

Trots att det till och från klagas på att stranden är skräpig och att där ligger mycket tång och alger ser Ove Malm att det faktiskt har minskat.

– Det är inte så farligt längre, inga stora mängder tycker jag inte. Det var mer förr. Ett år hade vi ett täcke som var fem–tio meter brett och en halvmeter tjockt. Det var kolossalt mycket och då var det flera maskiner som fick köra samtidigt. Vi körde hur mycket som helst.

En normalsommar tippar han att det samlas ihop omkring 40 lastbilslass – närmare 500 ton –organiskt material.

– Det är egentligen inte så mycket tång, utan annat som nog kommer från åarna och mossorna. Det är mer som en gröt.

Trots att både Ove Malm och Charlotte Fajerson, som är ansvarig för kommunens offentliga miljöer, upplever att det i år är mindre tång och skräp på stranden får de ändå ta emot klagomål.

– Det är alltid några som hör av sig. Jag får kanske två samtal om dagen, säger Charlotte Fajerson.

ANNONS

Hon påpekar att kommunen gör vad den kan, men att arbetet med att städa stränderna inte görs på en kvart. Varje badgäst kan också göra sitt för att hålla stranden fin.

– Det man har med sig ner på stranden får man gärna ta med sig hem igen. Man behöver åtminstone inte gräva ner skräpet i stranden, som fimpar och dylikt, för det kommer upp igen, säger hon.

ANNONS