Paul Palmqvist menar att kommunens upphandling kommer att slå hårt mot de mindre butikerna.
Paul Palmqvist menar att kommunens upphandling kommer att slå hårt mot de mindre butikerna. Bild: Jerry Carlsson

Otydlighet bakom missnöje med upphandling

Handlare rasar mot att hemtjänsten i Laholms kommun numera måste göra alla inköp till sina brukare på Ica Maxi Mellbystrand.
– Tyvärr har det skett en stor missuppfattning. Allt har gått rätt till men på något sätt har vi väl misslyckats med att nå ut med informationen. Det får vi ta till oss, säger Christopher Brand. upphandlingschef i Laholms kommun.

ANNONS
LocationLaholm||

Paul Palmqvist är butikschef för Coop Konsum i Knäred.

Han menar att upphandlingsavtalet slår mot de mindre handlarna, inte minst på landsbygden.

– För några veckor sedan fick jag veta att Ica Maxi vann upphandlingen och det är enligt min mening mycket märkligt. Vi har levererat varor till personer som omfattas av hemtjänst i många år och för oss innebär avtalet ett stort ekonomiskt tapp.Vi kommer att förlora runt en halv miljon årligen, säger Paul Palmqvist.

I september fick Paul Palmqvist veta att det skulle bli en upphandling.

– Vi skulle kallas till ett informationsmöte men av okänd anledning hade Laholms kommun fel mejladress till oss så vi fick aldrig någon kallelse. Enligt hur jag uppfattade avtalet skulle vi ändå aldrig kunna vinna upphandlingen eftersom vi saknar de ekonomiska musklerna att kunna leverera våra produkter över hela kommunen.

ANNONS
Mariette Fredung efterlyser en rättvisare upphandlingsstrategi.
Mariette Fredung efterlyser en rättvisare upphandlingsstrategi. Bild: Jerry Carlsson

Mariette Fredung äger Tulipa Blomsterverkstad i Knäred.

– Vi fick information om att det skulle bli en upphandling men när vi fick veta att vi skulle leverera blommor till kunder i hela kommunen var vi inte längre intresserade, säger hon och fortsätter:

– Det vore betydligt mer rättvist om vi fick lägga anbud för våra egna områden.

”Handlat helt rätt”

Erling Cronqvist (C), kommunstyrelsens ordförande i Laholms kommun, är väl medveten om att många handlare reagerar mot upphandlingsavtalet.

– Egentligen har jag lite svårt att förstå varför det har blivit sådana reaktioner. I det här fallet har Laholms kommun handlat helt rätt enligt regelboken. Trots att vi uppmanade alla aktörer att lägga anbud var det bara Ica Maxi som visade intresse.

Erling Cronqvist får medhåll av Christopher Brand, upphandlingschef på Laholms kommun.

– Det står klart och tydligt i första stycket i upphandlingen att det uppdelad i olika geografiska områden för att vi skulle få fler anbud och leverantörer. Det har aldrig varit vår avsikt att bara teckna avtal med en aktör som ska leverera produkter över hela kommunen.

Hur kan det ha blivit sådana missuppfattningar?

–Dels tror jag att det handlar om en ovana att lämna anbud i en kommunal upphandling och dels tror jag att vi inte har lyckats nå ut med vårt budskap. Vi får ta med oss denna lärdom till nästa upphandling och försöka förmedla informationen på ett tydligare sätt, säger Christopher Brand.

ANNONS

ANNONS