En lastbil på Lagavägen i Laholm. Vägens farligt gods-status gör att byggprojekt utmed vägen inte kan genomföras på grund av säkerhetsreglerna.
En lastbil på Lagavägen i Laholm. Vägens farligt gods-status gör att byggprojekt utmed vägen inte kan genomföras på grund av säkerhetsreglerna. Bild: Henrik Williamsson

Otålig väntan på att farligt gods ska försvinna

Tålamodet med farligt gods-trafiken är på väg att tryta hos boende utmed Lagavägen. ”15 år har gått sedan vi trodde på en förändring”, skriver hon i ett brev till Laholms kommun.

ANNONS
LocationLaholm||

En artikel i HP förra veckan handlade om de frågetecken som finns inför flytten av farligt godsleden från Lagavägen till Kristianstadsvägen.

LÄS MER:Snabb flytt av farligt godsled en samvetsfråga för Laholm

Artikeln fick en kvinna som bott i Gamleby i över 20 år att skriva till Laholms kommun. Hon påpekar att den utdragna processen påverkar alla som redan bor eller har fastigheter nära Lagavägen.

”Vilken risk har vi längs Lagavägen att ha en farligt godsväg precis vid våra tomter? Vi har knappast något skyddsavstånd till denna väg och vissa hus ligger riktigt nära vägen”, skriver hon.

Har fått avslag på att bygga

Hon påpekar att det nu gått 15 år sedan ett planförslag som skulle kunnat flytta trafiken till en utbyggd Sofieroleden.

ANNONS

”Vi har trott och hoppats att trafiksituationen för oss som bor vid Lagavägen skulle förbättras ända sedan planförslaget kom med Örelid och väg där”, skriver hon.

Sedan dess har en politisk majoritet i Laholm avfärdat alternativet Sofieroleden till förmån för att i stället flytta trafiken till Kristianstadsvägen.

För ett par år sedan, skriver kvinnan, fick hon avslag på att bygga ett Attefallshus på tomten. Det skulle hamna närmre än 30 meter från godsleden på Lagavägen.

”Det sades då att det snart skulle lösa sig med flytt av leden så vi skulle bara avvakta lite. För oss boende har det stor betydelse att få bort farligt godsleden från Lagavägen. Det borde vara steg ett, och sedan sätta ner foten för vilken väg som ska vara alternativ väg för E 6:an”, skriver hon.

En annan kvinna har också skrivit till kommunen efter HP:artikeln. Hon säger sig ha önskat i 30 år att lastbilar och traktorer skulle förbjudas på Lagavägen och berättar att den tunga trafiken gör att de som bor utmed vägen inte kan vistas i sina trädgårdar.

”Sofieroleden är väl förberedd, gör slag i saken och styr trafiken dit!” skriver hon.

ANNONS