Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tindra Tältmark och Ida Elofsson, är elever på Osbecksgymnaiset och tror att fjärrundervisningen kommer göra det svårare att studera, samtidigt som de förstår anledningen. Bild: Pierre Carlsson
Tindra Tältmark och Ida Elofsson, är elever på Osbecksgymnaiset och tror att fjärrundervisningen kommer göra det svårare att studera, samtidigt som de förstår anledningen. Bild: Pierre Carlsson

Osbecksgymnasiet går över till distansundervisning

Fjärrundervisning är återigen tillåtet för landets gymnasieskolor. På fredagen beslutade Laholms kommun att Osbecksgymnasiet kommer att gå över till att delvis bedriva fjärrundervisning.

– Vi kommer att rotera med en tredjedel varje dag som inte är i skolan och två tredjedelar som har undervisning på plats. Våra yrkesförberedande program är undantagna då vi inte bedömer att det är görbart att vi skulle ha lagstadgad undervisning för just dem, säger Andreas Meimermondt, verksamhetschef för kultur och utveckling.

Elever: ”Gillar det inte”

Tindra Tältmark och Ida Elofsson går första året på barn- och fritidsprogrammet och kommer att ha undervisning på distans måndag, onsdag och fredag i nästa vecka. Eftersom de går första året hade de inte distansundervisning i våras när gymnasiet hade det, och de tror att det kommer bli en mindre bra lösning.

– Vi gillar det inte. När man är hemma får man mindre hjälp, och tekniken kan strula, säger Tindra.

Samtidigt ser de båda att det finns en anledning till varför.

– Det är naturligtvis positivt sett till corona. Jag vet inte hur stor skillnad vi kommer att göra här i Laholm, det kanske hjälper till, säger Ida medan Tindra fyller i:

– Blir det mindre smittspridning så kan vi ju komma tillbaka till skolan.

Själva tycker de också att det har gått bra att hålla distansen under de första månaderna de gått på Osbeck.

– Vi tycker inte att det är så trångt. Vi är en ganska liten klass så vi sitter inte så många vid varje bord och det är en ganska stor skola så vi har inte upplevt att det är knökat med folk, säger Ida.

Gäller fram till jul

Rektorn på Osbecksgymnasiet Carl Lundgren berättar att skolan har tagit beslut om fjärrundervisning resten av höstterminen. Först ut är alltså förstaårseleverna.

– Vi behöver testa och träna med årskurs 1, de har inte upplevt det tidigare, säger Lundgren.

Hur tror ni att det kommer att påverka undervisningen?

– Det kommer att innebära att eleverna har fjärrundervisning i sex dagar fram till jul. Så vi ser inte att detta kommer att få någon vidare påverkan just nu om man tänker på hela terminen.

Utvärderar innan beslut om våren

I nuläget gäller beslutet resten av terminen, men enligt Lundgren kommer skolan att följa läget innan de tar ett beslut om hur det kommer att se ut i vår.

– Det är verkligen ingenting vi önskar men det kan vara ett framtida scenario och då ska vi vara förberedda. Testar vi nu kan vi utvärdera och se vad som behöver förbättras för att kunna göra åtgärder om fjärrundervisning behövs mer längre fram.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här