Osbecksgymnasiet sätts under press att få fler unga laholmare att välja studier på hemmaplan. Åtminstone 55 procent av dem behöver söka till Osbeck.
Osbecksgymnasiet sätts under press att få fler unga laholmare att välja studier på hemmaplan. Åtminstone 55 procent av dem behöver söka till Osbeck. Bild: Kenny Hjälte/Arkiv

Osbecksgymnasiet får 2021 på sig att locka fler elever

Fler Laholmsungdomar måste välja att studera på Osbecksgymnasiet. Annars bör Laholm börja fundera på om man ska ha en gymnasieskola på sikt. Så resonerar kultur- och utvecklingsnämnden nu.

ANNONS
LocationLaholm||

Kultur- och utvecklingsnämnden (kun) förfogar över en lång rad lokaler utspridda i hela kommunen. Nu har tjänstemännen tittat över lokalbehovet i nutid och framtid.

I den här lokalbehovsplanen tas förstås Campus Laholm och Osbecksgymnasiet upp. Det konstateras att gymnasieeleverna behöver bli fler för att få en ekonomisk hållbarhet och för att de ska fylla lokalerna.

Osbeck ”behöver attrahera mellan 55–60 procent av eleverna i gymnasieålder från Laholms kommun”, som det uttrycks i planen.

Men gymnasier på andra orter drar i ungdomarna. Osbecksgymnasiet kom inte upp i den önskade nivån 2020.

– Förstagångssöket var på under 50 procent. Till sist blev det strax över 50 procent. Det är lite för lågt, säger verksamhetschefen Andreas Meimermondt.

ANNONS

Behövs ställningstagande om Osbecksgymnasiets framtid

I lokalbehovsplanen står att om inte målet nås 2021 behövs ett inriktningsbeslut om Osbecksgymnasiets ambitionsnivå. ”Ett ställningstagande måste till om Laholm på lång sikt ska ha en gymnasieskola och i så fall vilken omfattning/inriktning som skolan ska ha”, lyder den bistra formuleringen.

Osbeck måste nu alltså kämpa med näbbar och klor för att få upp intresset för kommunens egen gymnasieskola.

LÄS MER:”Stark budget” utmanas av opposition som vill spendera

Fullmäktige har gett skolan chansen. I den nyss klubbade budgeten slapp kun – trots färre elever – att få minskade anslag för Osbeck, just för att man skulle kunna arbeta med att locka en större andel elever.

Marknadsföring viktigt för att locka elever

Andreas Meimermondt uttrycker optimism.

– Den nya ledningen för Osbeck är väldigt kompetent inom det här området och gör ett utmärkt jobb med att marknadsföra skolan. Jag har stora förhoppningar om att det kommer att gå bra, säger han.

Men om ni inte når målet 2021 talas det om att det behövs ett nytt inriktningsbeslut?

– Ja, det får man göra politiskt. Vi måste ta den diskussionen om detta inträffar. Men det är hypotetiskt än så länge, svarar nämndsordförande Ove Bengtsson (C) och fortsätter:

– Vi är nog rätt överens över partigränserna om att vi ska ha en god gymnasieskola i Laholm. Och vi har en god gymnasieskola. Det gäller att marknadsföra och få upp ryktet. De som går där är helnöjda.

ANNONS

Samarbete med Båstad tänkbart

I lokalbehovsplanen tas också upp möjligheten att i framtiden samarbeta med Båstad kring en gemensam gymnasieskola och vuxenutbildning. Kanske genom en nybyggd skola vid Laholms station.

– Vi träffar vi regelbundet våra motsvarigheter i Båstad för att diskutera vad vi kan göra tillsammans. Ge oss ett år till så tror jag att vi har hittat något eller några områden för konkret samverkan, säger Andreas Meimermondt.

LÄS MER:Här springer Laholms studenter ut: ”Känns fantastiskt”

LÄS MER:Öppet hus på gymnasiet blir ett digitalt möte på nätet

LÄS MER:Osbeck får profilutbildning i gröna näringar redan 2021

LÄS MER:Mer resurser ska få fler att klara gymnasiet

ANNONS