Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Inte kvar. Väggmålningen på Osbecksgymnasiets scen ströks över när aulan målades om. En förlust, tycker de som vill bevara Kirke Ralphs konst.

Osbeck målade över Kirke Ralph-målning

En väggmålning av Kirke Ralph ströks över när aulan på Osbecksgymnasiet målades om. ”Mycket underligt” tycker beundrare av Laholmskonstnärens konst.

När Kirke Ralph (1952-2013) gick bort väcktes ett stort engagemang för att hans verklighetstrogna dekorationsmålningar på byggnader runt om i centrala Laholm ska bevaras.

De utsatta utsmyckningarna riskerar med tiden att bli allt färre.

Och så har nu skett. Ett av hans mest beskådade verk har försvunnit i samband med renoveringen på Osbeck.

Målningen, en blomsterkrans som omgärdar gymnasiets namn och valspråk, har prytt väggen till höger på aulans scen sedan någon gång på 1990-talet.

I somras frågade skolledningen kommunens kulturavdelning om det var okej att måla över. Det var det.

– Den här målningen var inte under vårt beskydd. Det är något skolan själv har låtit göra en gång i tiden, säger kultursekreteraren Thérèse Ehrenborg.

– Vi hade aldrig satt något direkt på en vägg. Då måste man ha dit en konservator varje gång man ska måla om, tillägger hon.

Förutom praktiska skäl och kostnader anger hon konstnärliga.

– Jag tycker inte att det var ett konstverk. Det var en blomma med ett valspråk, säger Ehrenborg.

Alla håller inte med kultursekreteraren om det omdömet.

Den pensionerade läraren Åke Sintring har reagerat starkt på att målningen är borta.

– Kirke har ju kultstatus i Laholm. Och målningen har hängt med under många år, är det inte från gymnasiets början? För mig är det mycket underligt, säger Åke Sintring.

HP frågar Ingela Månsson, avdelningschef för gymnasiet, varför målningen togs bort. Hon hänvisar till att samma motiv finns på en tavla av Kirke Ralph, som står i gymnasiets källare.

– Vi kommer inte att hänga tavlan i aulan. Det står Osbecksgymnasiet på den. Nu är detta Campus Laholm, med flera verksamheter i området. Det är inte enbart en gymnasieskola längre, säger Ingela Månsson.

Är det också därför ni inte vill ha väggmålningen längre?

– Nej, det är inte det jag säger.

Så varför målades den över?

På omvägar, som slingrar sig via vem som äger fastigheten och oklara beslutsgångar, kommer gymnasiechefen fram till följande svar:

– Vi vet om att Kirke Ralph är en lokal person och att man värnar i föreningen om hans målningar. Det finns andra offentliga ställen där Kirke har varit och målat och där kanske enskilda hyresvärdar har målat över sedan. Det är ju en liten förlust, men i och med att det finns en tavla med samma motiv bevarad så kunde man måla över det här, säger Ingela Månsson.

Konstvetarna Catharina Ohlsson och Daniel Sanjay Hansson arbetar med en bok om Kirke Ralph för att bevara hans konst.

– Det är en svår fråga när konstverk ska målas över. För vår del har det därför varit viktigt att dokumentera så mycket som möjligt, säger Catharina Ohlsson.

Att väggmålningar lever farligt hör till sakens natur, anser hon.

– Det är alltid synd när konstverk målas över, jag minns själv det här verket från när jag gick på Osbeck, men kanske kan man hellre se det som att det är skönt i de fall där målningarna blir bevarade, säger Catharina Ohlsson.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här