Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En profilutbildning inom gröna näringar ska starta 2021 på Osbecksgymnasiet.
En profilutbildning inom gröna näringar ska starta 2021 på Osbecksgymnasiet.

Osbeck får profilutbildning i gröna näringar redan 2021

Utredningen om ett naturbruksprogram på gymnasiet blev ett profilprogram. Men nu är det brått att skörda intresset. Redan i december är det dags för niorna att göra sitt första val till gymnasiet.

Kultur- och utvecklingsnämnden (kun) gav i våras ett uppdrag till tjänstemännen att se över möjligheterna till att dra igång ett naturbruksprogram på gymnasiet.

– Redan då visste vi att det var en väldigt hög ribba vi satte. Att starta upp ett helt naturbruksprogram från grunden är initialt förenat med höga kostnader för att ro det i land. Men vi gjorde nog rätt, tjänstemännen fick gå till botten med frågan och undersöka om intresset fanns, säger Ove Bengtsson (C), ordförande i nämnden.

Ove Bengtsson (C), ordförande i kun Bild: Henrik Williamsson
Ove Bengtsson (C), ordförande i kun Bild: Henrik Williamsson

Under arbetets gång har utredningen breddats till att också innefatta vuxenutbildningen, för att se om det finns ett behov av utbildningsinsatser även upp i åldrarna. I Hallands län ser man att 22 procent av de som arbetar inom gröna näringar i dag kommer att gå i pension de närmsta fem åren.

Främst är det uppfödare och skötare av lantbruksdjur som behövs framöver men även växtodlare, trädgårdsanläggare och förare till jordbruks- och skogsmaskiner.

Kollat intresset på högstadiet

– Man har gjort undersökningar i årskurs åtta och nio på högstadiet. Det var en hög svarsfrekvens och drygt 16 procent av de svarande var intresserade av de gröna näringarna i någon form. Hos hälften av de intresserade var främst ett naturbruksprogram aktuellt, den andra hälften kunde tänka sig ett profilprogram, säger Ove Bengtsson.

Profilutbildningen inom gröna näringar på Osbecksgymnasiet ska starta nästa höst och valet niorna gör nu i december ska den vara valbar. Men än är mycket oklart.

Nästa höst finns profilen på Osbecksgymnasiet

– Exakt vad det blir eller hur det utformas vet vi inte i dag men en profil för gröna näringar har vi för avsikt att starta nästa höst. Vi har redan goda kontakter med näringarna på olika sätt och ska skapa fler. Arbetstillfällena kommer att finnas framöver i branschen, säger Ove Bengtsson.

Profilutbildningen är att eleven väljer ett vanligt program och har profilerade kurser. I dag finns redan en handfull olika inriktningar. Men profilen ska inte ses som en grund för att på sikt börja driva ett naturbruksprogram.

– Det är inte ekonomiskt försvarbart att starta ett helt program och konkurrera med regionen som driver Munkagårdsgymnasiet. Vi är medvetna om att det är ganska bråttom att komma ut med informationen. Men det ska vi lösa, säger Ove Bengtsson.

LÄS MER: Ansökningarna uteblir - då läggs två program ner

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!